MPGA nariams

Vitaminas C siejamas su moterų kraujospūdžiu

31 gruodžio, 2008

Amerikiečių atliktas tyrimas susiejo jaunų subrendusių moterų kraujospūdį su vitamino C kiekiu jų kraujyje.

Tyrimo išvados „tvirtai teigia, kad vitaminas C yra ypač svarbus palaikant sveiką kraujo spaudimą”, sako tyrimo vadovė dr. Gladys Block iš Kalifornijos universiteto Berklyje.

Anksčiau atlikti tyrimai didelius vitamino C kiekius susiejo su mažesniu vidutinio amžiaus ir vyresniųjų asmenų kraujo spaudimu, daugiausia tiems asmenims, kurių krajospūdis yra didesnis nei optimalus, rašoma tyrimo ataskaitoje žurnale „Nutrition Journal”.

Dabartinis tyrimas apėmė 242 juodaodes ir baltąsias moteris nuo 18 iki 21 metų amžiaus su normaliu kraujo spaudimu. Mergaitės į tyrimą įtraukos, kai joms buvo 8-11 metų. Jų vitamino C kiekiai kraujyje ir kraujospūdis buvo stebimi 10 metų.

Praėjus tam laikotarpiui, dr. G. Block ir jos kolegos nustatė, kad tiek sistolinis, tiek diastolinis („viršutinis” ir „apatinis”) kraujospūdžiai buvo atvirkščiai proporcingi vitamino C kiekiui kraujyje.

Nustatyta, kad daugiausia vitamino C turėjusių moterų sistolinis kraujospūdis buvo mažesnis 4,66 mm Hg, o diastolinis 6,04 mm Hg palyginti su moterimis, kurių vitamino C kiekiai buvo mažiausi. Šie skirtumai pastebėti ir tuomet, kai mokslininkai atsižvelgė į tiriamųjų kūno masės, rasės, išsilavinimo lygio, suvartojamų riebalų ir sodos skirtumus.

Pasak tyrėjų, mažiausiai vitamino C turėjusios moterys vartojo vidutinius kiekius vaisių,  daržovių ir maistingosiomis medžiagomis praturtino maisto, o daugiausia vitamino C sukaupusios moterys valgė daug vaisių ir daržovių bei vartojo multivitaminus arba vitamino C papildus.

Tiriant kraujospūdžio pokytį per pastaruosius vienerius metus, „taip pat nustatytas stiprus ryšys, kad daugiausia vitamino C turėjusiems asmenims kraujospūdis padidėjo mažiausiai”, teigia dr. G Block.

Kadangi tyrimai parodė galimą vitamino C ir jaunų suaugusių žmonių kraujospūdžio ryšį, mokslininkai ragina tęsti analogiškus tyrimus, praneša „Reuters Health”.

Grįžti į ankstesnį puslapį