MPGA nariams

Antioksidantai gali padėti išsaugoti raumenų jėgą

24 gruodžio, 2009

Pagyvenusiems žmonėms su maistu gaunant antioksidantinių savybių turinčių vitaminų C ir E, jų raumenys gali išsaugoti daugiau jėgos, teigia JAV mokslininkai.

Pasak vienos tyrėjų dr. Anne Newman iš Pitsburgo universiteto, raumenų jėga yra vienas senėjimo rodiklių. Raumenų jėga pradeda nykti įžengus į penktąjį gyvenimo dešimtmetį, o ypač smarkiai ima mažėti sulaukus 60 metų.

Raumenų jėgos sumažėjimas laikomas rizikos faktoriumi žmogui tapti silpnu ir bejėgiu, tačiau, pasak mokslininkės, tam tikros pastangos gali sulėtinti šiuos procesus.

Ankstesniuose tyrimuose dr. A. Newman ir jos kolegos nustatė, kad fizinis aktyvumas, taip pat su maistu gaunami proteinai yra reikšmingi faktoriai, išsaugant raumenų jėgą.

Pastarajame tyrime mokslininkai apie jų maitinimosi įpročius apklausė daugiau kaip 2 tūkstančius vyrų ir moterų, vyresnių nei 70 metų. Taip pat buvo matuojama dalyvių rankos suspaudimo jėga pradedant tyrimą ir po dvejų metų.

Mokslininkai pranešė nustatę žymų teigiamą ryšį tarp su maistu gaunamų vitaminų C ir E kiekio ir rankos suspaudimo jėgos padidėjimo, nepriklausomai nuo to, kokia suspaudimo jėga nustatyta tyrimo pradžioje.

Savo išvadas mokslininkai paskelbė Amerikos gerontologijos draugijos metinėje konferencijoje, praneša „Reuters Health”.

Pasak dr. A. Newman, kol kas neaišku, ar būtent patys vitaminai C ir E padeda išsaugoti raumenų jėgą, ar šių maistinių medžiagų vartojimas paprasčiausiai rodo, jog tiriamieji maitinosi sveikai, valgė daug vaisių ir daržovių bei vartojo mažai natrio.

Tyrimo dalyviai vitamino C ir E vidutiniškai suvartodavo atitinkamai 144 ir 11 miligramų, vadinasi, vitamino E tiriamieji vartojo šiek tiek mažiau nei rekomenduoja JAV specialistai. Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, vitamino C rekomenduojama paros norma yra 80 miligramų, o vitamino E – 12 miligramų.

Dabar ta pati mokslininkų grupė siekia nustatyti optimalų fizinio aktyvumo lygį ir optimalų maistingųjų medžiagų maiste kiekį raumenų jėgai išsaugoti.

Grįžti į ankstesnį puslapį