MPGA nariams

Aspirinas gali apsaugoti nuo kuo įvairiausio vėžio

7 gruodžio, 2010

Kasdien vartojant truputį aspirino gali sumažėti tikimybė susirgti kuo įvairiausių formų vėžiu, ir šie duomenys yra pakankamai tvirti, kad vyresniems nei 40 metų žmonėms būtų rekomenduojama aspiriną vartoti kasdien.

Tokios britų mokslininkų išvados paskatins ginčus apie aspiriną, kuris vienam iš tūkstančio pacientų padidina skrandžio kraujavimo tikimybę, praneša „Reuters”. Be recepto parduodamas aspirinas paprastai vartojamas skausmui numalšinti ar stipriai karščiuojant.

Apžvelgę aštuonis tyrimus, kuriuose dalyvavo 25570 pacientų, mokslininkai nustatė, kad kasdien vartojant po nedaug (75 miligramus) aspirino, tikimybė susirgti vėžiu tyrimo laikotarpiu buvo 21 procentu mažesnė, o per paskesnius penkeris metus – 34 procentais mažesnė.

Labiausiai aspirinas apsaugojo nuo virškinamojo trakto vėžio – aspiriną vartojusiems tikimybė mirti nuo tokios rūšies vėžio po penkerių metų buvo 54 procentais mažesnė palyginti su tais, kas aspirino nevartojo.

Dr. Peter Rothwell iš Oksfordo universiteto sako, kad nors aspirinas sukelia nedidelę skrandžio kraujavimo tikimybę, ją nusveria tokie privalumai kaip vėžio ir širdies smūgio tikimybės sumažėjimas.

„Ligi šiol buvo pagrįstai perspėjama, kad aspiriną vartojant sveikiems vidutinio amžiaus žmonėms skrandžio kraujavimo tikimybė sumenkina šio vaisto naudą apsisaugant nuo insulto ir širdies smūgio, tačiau mirčių nuo labiausiai paplitusių vėžio formų sumažėjimas dabar daugeliui žmonių tą lygsvarą pakeis,” sako tyrimo vadovas prof. Peter Rothwell.

Mokslininkai nustatė, kad vartojusiems aspiriną tikimybė per 20 metų mirti nuo prostatos vėžio buvo mažesnė maždaug 10 procentų, nuo plaučių vėžio – 30 procentų, nuo kolorektalinio (žarnyno) vėžio – 40 procentų, o nuo stemplės vėžio – 60 procentų.

Galimų pokyčių dėl kasos, skrandžio ir smegenų vėžio nepavyko nustatyti, kadangi tokių atvejų tarp tiriamųjų buvo nedaug. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „The Lancet”.

Mokslininkai pažymi, kad aspiriną tiriamieji vidutiniškai vartojo nuo 4 iki 8 metų, tad gautoji mirčių nuo vėžio statistika gali nepakankamai atspindėti rezultatus, kurie būtų gauti aspiriną vartojant ilgiau.

Dr. Peter Elwood, aspirino ekspertas iš Kardifo universiteto medicinos mokyklos, kuris nedalyvavo šiame tyrime, aspiriną laiko „nuostabiu vaistu”.

„Kraujavimo tikimybė yra labai nedidelė palyginti su teikiamais privalumais”, sako jis.

Prof. P. Rothwel interviu BBC sakė, kad vidutinio amžiaus žmonėms vidinio kraujavimo tikimybė yra „labai nedidelė”, tačiau ji labai smarkiai padidėja, kai perkopiama per 75 metus.
Pasak jo, tinkamas laikas imti kasdien vartoti aspiriną yra 40-50 metų ir vartoti jį maždaug 25 metus.

Grįžti į ankstesnį puslapį