MPGA nariams

Omega-3 gali apsaugoti nuo makulos degeneracijos

18 kovo, 2011

Daug omega-3 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių vartojančioms moterims sumažėja tikimybė, kad jos susirgs amžine makulos degeneracija, rodo Jungtinėse Amerikos Valstijose atliktas tyrimas.
Jis patvirtina anksčiau skelbtus duomenis, kad omega-3 šią ligą gali sulėtinti.

Amžinė makulos degeneracija (AMD) yra senatvinė akių tinklainės geltonosios dėmės (makulos) liga, kuria dažniausiai serga vyresni nei 60 metų žmonės. AMD yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl senyvi žmonės apanka.

Gydytojai gali sustabdyti ligos progresavimą, tačiau nesugeba panaikinti tinklainei padarytos žalos, todėl ieškoma būdų, kaip AMD išvengti.

„Žinomas tik vienas tikras būdas apsisaugoti nuo AMD – nustoti rūkius arba apskritai nepradėti rūkyti”, sako vienas tyrimo autorių dr. William G. Christen iš Bostono Brigham ir moterų ligoninės. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Archives of Ophthalmology”, praneša „Reuters Health”.

Mokslininkai panaudojo anksčiau atlikto didelio moterų sveikatos tyrimo duomenis, per kurį 45 metų ar vyresnės moterys 10 metų pildė išsamius mitybos klausimynus.

235 moterys iš 38022 tiriamųjų susirgo tiek sunkiomis AMD formomis, kad buvo pažeistas jų regėjimas.

Mokslininkams išnagrinėjus omega-3 rūgščių turtingo maisto vartojimą, paaiškėjo, kad trečdaliui tiriamųjų, kurios omega-3 vartojo daugiausiai, tikimybė susirgti AMD buvo 38 procentais mažesnė palyginti su tuo trečdaliu moterų, kurios omega-3 vartojo mažiausiai.

Be kita ko apskaičiuota, kad vieną ar daugiau kartų per savaitę jūrinę žuvį valgiusios moterys AMD sirgo 42 procentais rečiau palyginti su moterimis, kurios žuvies valgė mažiau nei kartą per mėnesį.

Kartu mokslininkai pažymi, kad pernelyg kategoriškos išvados dėl omega-3 vartojimo ir AMD priežastinio ryšio daryti negalima, kadangi tai nebuvo klinikinis tyrimas, o daugiau omega-3 vartojusios moterys paprasčiausiai galėjo būti sveikesnės.

Tačiau prieš dvejus metus Bostono Tuftso universiteto mokslininkai paskelbė atsitiktinių imčių placebu kontroliuojamo tyrimo išvadas, jog daugiausia omega-3 vartojusiems tiriamiesiems buvo sumažėjusi rizika, kad makulos nykimas progresuos.

Dar anksčiau kita JAV mokslininkų grupė paskelbė nustačiusi, jog moterims vartojant vitaminus B6 ir B12 kartu su folio rūgštimi, gali sumažėti rizika susirgti AMD.

Grįžti į ankstesnį puslapį