MPGA nariams

Alfa karotenas siejamas su sveikesniu ir ilgesniu gyvenimu

24 lapkričio, 2011

Valgant daug alfa karoteno turtingų tamsiai žalių ir oranžinių daržovių kaip morkos, špinatai ir brokoliai, galima išvengti daugiau ligų, o gyvenimas gali būti ilgesnis, rodo JAV atliktas tyrimas.

Alfa karotenas, beta karotenas ir kiti vaisiuose ir daržovėse esantys karotenoidai veikia kaip antioksidantai – saugo žmogaus DNR nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio ir stiprina imuninę sistemą.

Iki šiol mokslininkai daugiau dėmesio skyrė beta karotenui, tačiau JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro mokslininkai ėmėsi tirti alfa karoteno naudą ir išanalizavo duomenis apie 15 tūkstančių žmonių, kurie dalyvavo nacionaliniame sveikatos ir mitybos tyrime.

Per 14 tyrimo metų mirė beveik 4000 jo dalyvių. Mokslininkai nustatė, kad tiems, kas tyrimo pradžioje savo kraujyje turėjo daugiausia alfa karoteno, tikimybė susirgti ir mirti buvo mažesnė nei kitų tyrimo dalyvių, praneša „Reuters Health”.

Palyginus mažiausiai ir daugiausiai alfa karoteno sukaupusius tyrimo dalyvius, pastarųjų tikimybė mirti buvo 39 procentais mažesnė, rašoma tyrimo ataskaitoje žurnale „Archives of Internal Medicine”.

Tokie rezultatai gauti atsižvelgus į tokius rizikos faktorius kaip amžius ir rūkymas, ir jie buvo panašūs skaičiuojant vien tokias mirties priežastis kaip širdies ligos ir vėžys.

Tačiau mokslininkai mano, kad nuopelnai turbūt tenka ne vien tik alfa karotenui ir kad įtakos sveikatai turi kiti antioksidantai ar kitos daržovių maistinės medžiagos.

„Alfa karotenas turi daug tokių pačių cheminių savybių kaip beta karotenas, jų poveikio mechanizmas suprantamas kaip toks pat. Faktiškai šiuos karotenus sunku atskirti, paprastai jie veikia kartu”, apie tyrimo rezultatus sako dr. Howard Sesso iš Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos Bostone.

Grįžti į ankstesnį puslapį