MPGA nariams

Nepakankamas vitamino D kiekis yra rizikos veiksnys susirgti plaučių uždegimu

8 gegužės, 2013

Suomijoje atliktas tyrimas parodė, kad mažas vitamino D kiekis žmogaus organizme yra rizikos veiksnys susirgti plaučių uždegimu.

Rizika susirgti plaučių uždegimu mažai vitamino D sukaupusiems asmenims buvo pustrečio karto didesnė nei tiems, kas vitamino D turėjo daugiausia. Rytų Suomijos universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatus paskelbė Londone leidžiamas žurnalas „Journal of Epidemiology and Community Health”.

Siekdami nustatyti vitamino D3 kiekio kraujyje ir rizikos susirgti plaučių uždegimu ryšį, mokslininkai išnagrinėjo duomenis apie 1421 asmenį, gyvenusį Kuopijo regione Suomijos rytuose.

D3 kiekiai organizme buvo nustatyti iš kraujo pavyzdžių, paimtų 1998-2001, ir tie duomenys buvo sugretinti su ligoninių turima informacija apie tų pačių asmenų sergamumą plaučių uždegimu 1998-2009 metų laikotarpiu.

Nustatyta, kad trečdalis asmenų, kurių vitamino D kiekis kraujyje buvo mažiausias, plaučių uždegimu sirgo daugiau kaip pustrečio karto dažniau nei daugiausia vitamino D sukaupę individai. Be to, rūkymas buvo žymus rizikos faktorius susirgti plaučių uždegimu, vyrai sirgo dažniau už moteris,  o rizika susirgti didėjo kartu su amžiumi. Vidutinis tiriamųjų amžius buvo 62,5 metų.

Anksčiau tyrimais nustatyta, kad vitamino D nepakankamumas susilpnina žmogaus imuninę sistemą ir didina nesunkių kvėpavimo infekcijų tikimybę. Rytų Suomijos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas buvo pirmasis, kuriuo nustatyta, kad vitamino D nepakankamumas didina riziką susirgti plaučių uždegimu senstančioje visuomenėje, praneša sciencedaily.com.

Pasak mokslininkų, gautieji duomenys atitinka ankstesnius atradimus dėl vitamino D įvairiopo poveikio organizmui ir skatina toliau tyrinėti šio vitamino nepakankamumo įtaką visuomenės sveikatai. Šiaurinėse platumose, kur yra pakankamai Saulės šviesos vitaminui D organizme susidaryti vasarą, tačiau jos trūksta žiemą, dažnai mitybą reikia papildyti. Suomijoje vyresniems nei 60 metų asmenims per dieną rekomenduojama suvartoti 20 mikrogramų vitamino D.

Apskritai Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama vitamino D paros norma yra 5 mikrogramai.

Vitamino D turi riebiosios šaltųjų vandenų žuvys kaip lašišos, skumbrės ir silkės, taip pat žuvų taukai ir kiaušinio trynys.

Mokslininkai teigia, kad beveik pusė visų išsivysčiusiose šalyse gyvenančių žmonių turi mažiau vitamino D nei optimalus kiekis, ir ši problema didėja, žmonėms vis daugiau laiko leidžiant  patalpose.

Vitamino D nepakankamumo simptomai yra raumenų skausmas, silpni kaulai, energijos trūkumas ir nuovargis, susilpnėjęs imunitetas, polinkis į depresiją ir nuotakų kaita, miego sutrikimai.

Grįžti į ankstesnį puslapį