MPGA nariams

Magnis siejamas su sveikais vaikų kaulais

17 gegužės, 2013

Magnis, kaip ir kalcis, gali būti itin svarbus, kad vaikų kaulai būtų sveiki, rodo JAV atliktas tyrimas.

Nors žinoma, kad magnis yra svarbus suaugusiųjų kaulų sveikatai, labai nedaug tyrimų bandė nustatyti šios veikliosios medžiagos reikšmę vaikams. Naujausias tyrimas nustatė reikšmingą magnio vartojimo ir vaikų kaulų tankio ryšį.

„Daug maistinių medžiagų yra svarbios, kad vaikų kaulai būtų sveiki. Viena tokių medžiagų yra magnis”, sako pediatrijos profesorius dr. Steven Abrams iš Hiustono medicinos mokyklos.

Pasak jo, svarbus yra kalcis, tačiau išskyrus tuos vaikus ir suaugusiuosius, kurie jo yra sukaupę itin mažai, jis galbūt nėra svarbesni nei magnis.

Tyrime dalyvavo 63 sveiki vaikai, kurių amžius buvo nuo 4 iki 8 metų ir kurie nevartojo jokių multivitaminų ar mineralų papildų. Buvo surinkta informacija, kiek kalcio ir magnio tiriamieji vaikai gauna su maistu, ir du kartus buvo išmatuoti kalcio ir magnio kiekiai jų organizme.

Mokslininkai nustatė, kad suvartoto ir organizmo įsisavinto magnio kiekis buvo svarbiausias  veiksnys, nulėmęs kaulų masę, o kalcio vartojimas nebuvo smarkiai susijęs su kaulų dydžiu ir jų tankiu.

Tyrimo rezultatai pristatyti kasmetiniame Pediatrijos mokslinių draugijų susitikime Vašingtone, praneša „HealthDay News”.

„Manome, kad vaikams svarbu gauti subalansuotą ir sveiką maistą, turintį daug mineralų, įskaitant kalcį ir magnį”, apibendrina dr. Steven Abrams. Jis pastebi, kad tyrimas nustatė magnio ir vaikų kaulų tankio ryšį, tačiau neįrodo priežastinio ryšio, todėl reikia atlikti daugiau panašių tyrimų.

Daugiausia magnio turi migdolai, jo taip pat turtingi kitokie riešutai, razinos, vynuogės, grūdai, kopūstai, morkos, grikiai, sojų pupelės, ryžiai.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama magnio paros norma yra 375 miligramai.

Grįžti į ankstesnį puslapį