MPGA nariams

Vitaminas C gali sumažinti sportuojant atsirandantį dusulį

21 birželio, 2013

Vitaminas C gali žymiai sumažinti sportuojant atsirandančius bronchų spazmus, kurie kankina maždaug kas dešimtą žmogų.

Bronchų spazmai sportuojant ar iškart po to susiaurina kvėpavimo takus, todėl atsiranda kosulys, švokštimas ar dusulys. Anksčiau šis negalavimas buvo vadinamas dėl sportavimo atsirandančia astma.

Paprastai bronchų spazmų diagnozė nustatoma, kai dėl fizinės veiklos per sekundę iškvepiamo oro tūris sumažėja dešimtadaliu ar daugiau. Maždaug dešimtadalis visų žmonių patiria bronchų spazmus dėl didelio fizinio krūvio, tačiau kai kuriose žiemos sporto rungtyse šis skaičius gali siekti ir 50 proc.

Anksčiau jau buvo nustatyta, kad vitaminas C perpus sumažina tikimybę peršalti ir susirgti žmonėms, kurie patiria didelį trumpalaikį stresą, ir tai leido manyti, kad vitaminas C gali turėti ir  poveikio žmonėms, kurie patiria didelį fizinį krūvį.

Dr. Harri Hemila iš Helsinkio universiteto išnagrinėjo anksčiau atliktų trijų kontroliuojamų klinikinių tyrimų apie vitamino C poveikį bronchų spazmams duomenis. Visi trys tyrimai nustatė, kad vitaminas C, palyginti su placebo grupėmis, maždaug perpus pagerino iškvepiamo oro tūrio rodiklį.

Tyrimo išvadas paskelbė britų medicinos žurnalas „BMJ Open”, praneša sciencedaily.com.

Suomių mokslininkas daro išvadą, kad fiziškai aktyviems asmenims vertėtų patiems pabandyti vartoti vitaminą C, jei juos sportuojant kankina tokie simptomai kaip kosulys.

Vitaminas C yra vandenyje tirpstanti veiklioji medžiaga, reikalinga kai kurioms organizmo funkcijoms, jis yra stiprus antioksidantas.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama vitamino C paros norma yra 80 miligramų.

Gerokai daugiau vitamino reikia ištikus stresui, kilus infekcijos pavojui ir valgant daug baltymų turintį maistą. Rūkančių žmonių organizmas absorbuoja tik 60 proc. vitamino C, jo įsisavinimas taip pat sumažėja vartojant vitaminą kartu su saldumynais.

Vitamino C turtingi citrusiniai vaisiai, svogūnų galvos, pomidorai, bulvės. Šio vitamino taip pat turi brokoliai, Briuselio ir žiediniai kopūstai, juodieji serbentai, braškės, špinatai, kiviai.

Grįžti į ankstesnį puslapį