MPGA nariams

Kalcis ir vitaminas D gali sustiprinti menopauzę išgyvenančių moterų kaulus

28 birželio, 2013

Didelio JAV atlikto tyrimo duomenys rodo, kad kalcis ir vitaminas D gali sustiprinti menopauzę išgyvenančių ir hormoninę terapiją naudojančių moterų kaulus.

Grupė mokslininkų naudojo duomenis, kurie sukaupti 1991 metais pradėjus nacionalinį menopauzę išgyvenančių moterų tyrimą „Women’s Health Initiative” (WHI). Įvairiapusis tyrimas truko 15 metų, dabar atliekama tolesnė stebėsena.

Kiek daugiau nei 27 tūkstančių moterų naudojo tik pakaitinę hormoninę terapiją, per 36 tūkstančius vartojo kalcį (1000 miligramų per dieną) ir vitaminą D (10 mikrogramų), o per 16 tūkstančių vartojo ir hormonus, ir papildus.

Mokslininkai išnagrinėjo informaciją, kaip dažnai šlaunikaulio galvutės lūžį patyrė tos moterys, kurios vartojo hormonus ir papildus, kurios vartojo tik hormonus ir kurios nevartojo nei viena, nei kita.

Nustatyta, kad papildai ir hormonai turėjo sinerginį poveikį – tos moterys buvo žymiai labiau apsaugotos nuo klubo sąnario lūžio nei tos, kurioms buvo taikomas tik vienas gydymo būdas.

Hormonų terapija labiausiai padėjo toms moterims, kurios su maistu ir papildais per dieną suvartodavo daugiau kaip 1200 miligramų kalcio. Lygiai taip pat poveikis buvo didesnis moterims, kurios suvartodavo daugiausia vitamino D, tačiau atskirai išskirti kalcio ar vitamino D naudos nebuvo įmanoma, kadangi jie vartoti kartu.

Papildų nauda statistiškai pasireiškė tuo, kad hormonus su papildais vartojusios moterys vidutiniškai patyrė 11 šlaunikaulio galvutės lūžių per metus (skaičiuojant 10 tūkstančių moterų), palyginti su 18 lūžių tarp tų, kurios vartojo vien tik hormonus, ir 25 lūžiais tarp vartojusių tik papildus.

Tyrimo autoriai daro išvadą, kad pakaitinę hormonų terapiją naudojančios moterys turi kartu vartoti kalcio ir vitamino D papildus. Jie nesiėmė konkrečiai pasiūlyti rekomenduojamų dozių, tačiau teigia, jog teigiamas poveikis greičiausiai stiprėja didinant kalcio ir vitamino D suvartojimą. Tad galiausiai individualią dozę lemia toks vartojimas, kad nepasireikštų šalutinis poveikis.

Tyrimo ataskaitą kitų metų pradžioje paskelbs Šiaurės Amerikos menopauzės asociacijos žurnalas „Menopause”, praneša sciencedaily.com.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama kalcio paros norma yra 800 miligramų.

Pagrindiniai maistiniai kalcio šaltiniai yra pienas ir jo produktai (ypač fermentinis sūris), mineralinis vanduo, grūdai, jautiena, žuvis, soja, riešutai, saulėgrąžos, kopūstai, brokoliai, žemuogės, kriaušės, slyvos.

Vitaminą D žmogaus oda sintetina tiesioginiuose saulės spinduliuose, jo gaunama ir su tam tikrais maisto produktais.

Mokslininkai nesutaria, kiek per dieną žmogus turi gauti vitamino D. Europos Sąjungoje rekomenduojama vitamino D paros norma yra 5 mikrogramai, o Jungtinėse Amerikos Valstijose – nuo 5 iki 15 mikrogamų priklausomai nuo amžiaus grupės ir kitų faktorių.

Grįžti į ankstesnį puslapį