MPGA nariams

Atmintį gerinančio cinko kelias į smegenis itin subtilus

5 liepos, 2013

JAV mokslininkų tyrimas paaiškino, kaip žmogaus smegenys išlaiko subtilius kiekius cinko – mikroelemento, kurio žmogui reikia itin nedidelėmis dozėmis, tačiau jis itin svarbus, ypač embrioninėje vystymosi stadijoje.

Jūrų biologijos laboratorijos ir Kalifornijos universiteto mokslininkai nustatė, kad nervų ląstelėms per jų membraną cinką perneša nešiklis ZIP 12. Jei šis kelias uždarytas, neuronų dauginimasis ir augimas esti smarkiai suvaržytas ir net lemia besivystančio embriono mirtį.

Ataskaitą apie šį atradimą paskelbė JAV mokslo žurnalas „Proceedings of the National Academy of Sciences”, praneša sciencedaily.com.

„Šis nešiklis yra svarbiausios centrinės nervų sistemos durys daugeliui neuronų”, sako tyrimo vadovas dr. Mark Messerli. Pasak jo, jei pašalini šį vienui vieną geną, šį ypatingą ir vienintelį cinko kelią į ląsteles, faktiškai užkertamas kelias neuronams augti, ir „tai embrionams reiškia mirtį”.

Iki šiol mokslininkai manė, kad ankstyvoje smegenų vystymosi stadijoje cinkas turi daugiau nei vieną kelią į ląsteles. Kai kurie kiti mineralai kaip kalcis gali pasinaudoti keliomis galimybėmis, kad jį organizmas įsisavintų.

Mokslininkai nustatė, kad neturint nešiklio ZIP 12,  paveikiami keli esminiai smegenų procesai. Pavyzdžiui, varlių embrionams tinkamai neišsivystė nervų sistema, neuronai nesugebėjo susijungti su kitais neuronais, neuronų ataugos buvo trumpesnės nei paprastai, ir jų buvo mažiau.

„Mus nustebino, kad ZIP 12 nešikilis yra būtinas tokioje ankstyvoje ir svarbioje vystymosi stadijoje”, pastebi dr. Winyoo Chowanadisai iš Kalifornijos universiteto. Todėl šis tyrimas patvirtina, kad mityba itin svarbi iki pastojant ir pastojus ir kad sveikatą reikia stiprinti vos tik užsimezga vaisius.

ZIP 12 priklauso didesnei šeimai nešiklių, kurie dalyvauja metalų jonus pernešant į ląstelės vidų. Ankstesnieji tyrimai parodė, kad užblokavus kitus tris šios šeimos nešiklius – ZIP 1, 2 ir 3 –   nepastebėta jokios didesnio poveikio embriono vystymuisi.

Cinko reikia sveikam nervų sistemos vystymuisi, jis padeda smegenims mokytis ir įsiminti naują informaciją.

Dabar mokslininkai analizuoja gautus duomenis, kad ištirtų atrastojo cinko kelio į ląstelę galimą įtaką embriono smegenų vystymuisi ar žaizdų gijimui.

Cinkas yra būtinas daugeliui organizmo biologinių funkcijų. Jis svarbus imunitetui, virškinimo sistemos veiklai, palaiko normalų augimą ir vystymąsi, svarbus moterų ir vyrų lytinėms funkcijoms. Šis mikroelementas svarbus skonio ir uoslės pojūčiams, apetito reguliavimui, skatina žaizdų gijimą. Cinkas taip pat turi antioksidacinių savybių.

Maistiniai cinko šaltiniai yra pupelės, lęšiai, riešutai, grūdai, moliūgo sėklos.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama cinko paros norma yra 10 miligramų.

Grįžti į ankstesnį puslapį