MPGA nariams

Mokslininkai ieško saugių ir veiksmingų būdų vaikų nuotaikos sutrikimams įveikti

17 liepos, 2013

JAV mokslininkų atliekami tyrimai rodo, kad vartojant omega-3 riebalų rūgštis ir kartu naudojant psichoterapiją galima padėti vaikams, kurie linkę į depresiją ar tam tikrą dvipolį sutrikimą.

„Šie du vaikų su nuotaikos sutrikimais gydymo būdai yra daug žadantys. Ankstesnieji tyrimai parodė, kad abu jie veikia teigiamai ir turi nedaug šalutinio poveikio, o būtent šalutinis poveikis yra daugelio vaikams skirtų vaistų problema”, sako dr. Mary Fristad, Ohajo valstijos universiteto Wexner medicinos centro klinikinės vaikų psichologijos specialistė.

Jos nuomone, toks kombinuotas gydymas gali sumažinti irzlumą, pagerinti savivertę ir dėmesio sutelkimą, taip pat valgymo ir miego įpročius, praneša sciencedaily.com.

Dr. M. Fristad jau beveik 20 metų tyrinėja psichoterapijos ir omega-3 rūgščių poveikį tokiems  ligoniams. Ji teigia per tą laiką matanti didelę pažangą suvokiant, kaip vaistai, psichoterapija ir mityba veikia biologinius smegenų sutrikimus, tačiau gana mažai buvo žinoma apie šių priemonių poveikį vaikams.

„Vaikus mes gydome labai veiksmingais vaistais, tačiau jų šeimos neturi strategijos, kaip elgtis su vaikų nuotaikos sutrikimo simptomais”, sako dr. M. Fristad. Jos vertinimu, be ligonį palaikančios aplinkos negalima tikėtis, kad jam padės gydymas vien tik vaistais arba mitybos keitimas.

Tai paskatino M. Fristad imtis kelių tyrimų, kad būtų sukurtas ir įvertintas gydymo modelis šeimoms su vaikais, turnčiais nuotaikos sutrikimų.

Metodas pavadintas psichologinė mokomoji psichoterapija (PMP), jis moko tėvus ir jų vaikus, kaip elgtis su sutrikimo simptomais ir valdyti emocijas. Šeimos taip pat mokomos, kaip ieškoti pagalbos psichinės sveikatos apsaugos sistemoje ir bendravimo įgūdžių, kad būtų susitvarkyta su sutrikimu. PMP galima mokytis grupiniuose užsiėmimuose arba individualiuose terapijos užsiėmimuose.

M. Fristad, kuri taip pat yra Ohajo valstijos Medicinos koledžo profesorė, tyrimams gavo lėšų iš Ohajo psichinės sveikatos departamento ir Nacionalinio psichinės sveikatos instituto plėtoti PMP programą.

Turėdama įrodymų, kad PMP veiksminga, M. Fristad pasitelkė vaikų psichiatrus, kad atliktų vaikų su depresija ir nepagrindinių formų dvipoliu sutrikimu tyrimus apie PMP taikymą kartu su omega-3 papildų vartojimu.

Tyrime dalyvavusi dr. Barbara Gracious iš Nacionalinės vaikų ligoninės pastebi, kad daugiau omega-3 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių vartojančiose gyventojų grupėse nustatoma mažiau psichikos sutrikimų, be to, yra žinoma, kad omega-3 padeda apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių, uždegiminių ir autoimuninės sistemos ligų.

Dabar atliekami du klinikiniai 7-14 metų amžiaus vaikų tyrimai naudojant placebą.

Mokslininkės yra įsitikinusios, kad psichoterapiją pradedant taikyti mažiems vaikams, jiems gali padėti išsiugdyti elgesio strategiją, kuri padės suaugus, be to, anksti pradėtas gydymas vaikus gali visiškai apsaugoti nuo rimtesnių nuotaikos sutrikimų išsivystymo arba jį pavėlinti.

Grįžti į ankstesnį puslapį