MPGA nariams

Vitamino D trūkumas spartina kaulų senėjimą

3 rugsėjo, 2013

Normalų kaulų senėjimą labai paspartina vitamino D nepakankamumas, nustatė tarptautinė mokslininkų grupė.

Jau anksčiau nustatyta, kad trūkstant vitamino D mažėja kaulų tankis. Dabar JAV ir Vokietijos mokslininkai gavo duomenų, kad vitamino D nepakankamumas blogina kaulų kokybę.

„Mes iškėlėme hipotezę, kad atkūrus normalius vitamino D kiekius organizme ne tik pasitaiso mineraliniai ir nemineraliniai kaulų rodikliai, tačiau kartu ir paskatinama daug kaulų struktūros pokyčių, kurie turi poveikio tiek esminiams, tiek ir neesminiams kaulų lūžio mechanizmams”, sako dr. Robert Ritchie, kuris vadovavo amerikiečių mokslininkų grupei.

Tyrimą atliko Kalifornijos universiteto Berklyje ir Hamburgo medicinos universiteto mokslininkai.

Mokslininkai paėmė kaulų mėginius iš 30 asmenų, kurių 15 turėjo vitamino D nepakankamumą ir jautė pirmuosius osteomaliacijos (kaulų skausmai) požymius. Kaulų mėginiai Berklio nacionalinėje laboratorijoje ištirti naujausia infraraudonųjų spindulių spektroskopijos ir rentgeno spindulių kompiuterinės mikrotomografijos įranga, kuri trijų išmatavimų erdvėje objektus tiria iki nanodalelių lygio.

Mokslininkai nustatė, kad trūkstant vitamino D kaulų įskilimai buvo didesni ir dažnesni. Tokių asmenų kaulų struktūrinės charakteristikos buvo kaip senesnių ir trapesnių kaulų.

„Vitamino D nepakankamumas 22-31 proc. padidina įskilimų atsiradimą ir plėtojimąsi”, rašoma tyrimo ataskaitoje, kurią paskelbė žurnalas „Science Translational Medicine”.

Tyrimo autoriai rekomenduoja, kad žmonės atidžiai sektų vitamino D kiekį savo organizme, kad būtų užtikrintas kaulų struktūrinis tvirtumas ir būtų užkirstas kelias lūžiams ateityje, praneša sciencedaily.com.

Tarptautinio osteoporozės fondo (International Osteoporosis Foundation, IOF) duomenimis, viso pasaulio gyventojai kenčia nuo nepakankamo vitamino D vartojimo, be to, ši problema tebedidėja, keldama pavojų apskritai žmonių sveikatai ir ypač didindama kaulų lūžių tikimybę.

Žmogaus oda vitaminą D sintetina tiesioginiuose saulės spinduliuose, tačiau vyresniojo amžiaus žmonės, ypač gyvenantys šiaurinėse platumose, retai gauna pakankamai saulės ir turi vartoti papildus. Vitamino D turi riebiosios šaltųjų vandenų žuvys kaip lašišos, skumbrės ir silkės, taip pat žuvų taukai ir kiaušinio trynys.

Tačiau mokslininkai nesutaria, kiek per dieną žmogus turi gauti šio vitamino. Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama vitamino D paros norma yra 5 mikrogramai, o Jungtinėse Amerikos Valstijose – nuo 5 iki 15 mikrogamų priklausomai nuo amžiaus grupės ir kitų faktorių.

Grįžti į ankstesnį puslapį