MPGA nariams

Multivitaminai ir mineralai gali apsaugoti nuo invazinio krūties vėžio

11 spalio, 2013

Tūkstančius menopauzę išgyvenančių moterų apimantis tyrimas parodė, kad invaziniu krūties vėžiu susirgusios moterys gali turėti naudos iš multivitaminų ir mineralų papildų.

Žurnale „Breast Cancer Research and Treatment” šią savaitę paskelbta tyrimo ataskaita nurodo, kad multivitaminus ir mineralus vartojusioms moterims tikimybė mirti nuo invazinio krūties vėžio buvo 30 proc. mažesnė nei toms, kas tokių maisto papildų nevartojo.

Invaziniu krūties vėžys klasifikuojamas, kai jis iš pieno liaukų prasiskverbia į aplinkinius audinius. Šioje ligos stadijoje jau galimos metastazės.

„Mūsų tyrimas pateikia pirmuosius, tačiau intriguojančius įrodymus, kad multivitaminų ir mineralų papildai gali padėti vyresnio amžiaus moterims, kurioms išsivystė invazinis krūties vėžys, įveikti jų ligą”, sako darbo vadovė dr. Sylvia Wassertheil-Smoller iš Niujorko Ješivos universiteto Alberto Einšteino medicinos koledžo. Ji yra epidemiologijos ir visuomenės sveikatos profesorė emeritė.

Multivitaminai ir mineralai yra dažniausiai JAV suaugusių gyventojų vartojami maisto papildai. Paprastai jų sudėtyje yra 20-30 vitaminų ir mineralų, kurių kiekis dažnai siekia 100 procentų ar mažiau Jungtinėse Valstijose rekomenduojamos paros normos, ir paprastai juos rekomenduojama vartoti kasdien.

Tyrimas buvo atliktas kaip dalis dviejų nacionalinių programų: Moterų sveikatos iniciatyvos klinikiniai tyrimai ir Moterų sveikatos iniciatyvos stebėsenos tyrimai. Kartu paėmus, šiuose programose dalyvavo 161608 menopauzę išgyvenančios moterys, kurių amžius tyrimo pradžioje buvo nuo 50 iki 79 metų. Šias moteris 1993-1998 metais į tyrimus įtraukė 40 klinikinių centrų visose Jungtinėse Valstijose.

Dabartinio tyrimo autoriai išskyrė 7728 dalyves, kurioms tyrimo metu buvo nustatytas invazinis krūties vėžys, ir jos vidutiniškai buvo stebimos 7 metus po to, kai buvo nustatyta ši diagnozė.

Tyrimo pradžioje, o po to kelis kartus pakartotinai visos dalyvės pateikė išsamią informaciją apie savo sveikatą, įskaitant ir tai, ar jos per dvi savaites iki užpildant klausimyną bent kartą per savaitę vartojo multivitaminų ar mineralų papildų.

Maždaug 38 procentai iš susirgusiųjų invaziniu krūties vėžiu vartojo maisto papildus, absoliuti dauguma jų – prieš nustatant tokią diagnozę.

Mirštamumo statistika atskleidė, kad maisto papildus vartojusioms ir invaziniu krūties vėžiu sirgusioms moterims tikimybė mirti nuo vėžio buvo 30 proc. mažesnė nei ta pačia vėžio forma sirgusioms moterims, kurios maisto papildų nevartojo.

Mokslininkai atsižvelgė į daugelį aplinkybių, įskaitant rūkymą, alkoholio vartojimą, išsilavinimą, kūno masę, fizinį aktyvumą, polinkį į depresiją, diabetą ir pan. Net ir įvertinus visus šiuos faktorius, išliko multiviaminų ir mineralų papildų vartojimo ir mirties mažesnės tikimybės ryšys, praneša sciencedaily.com.

„Įvertinus šiuos papildomus faktorius, sustiprėjo mūsų pasitikėjimas, kad mūsų pastebėtas ryšys – multivitaminų ir mineralų papildų vartojimas ir mažesnė tikimybė menopauzę išgyvenančioms moterims mirti nuo invazinio krūties vėžio – yra tikras”, sako dr. S. Wassertheil-Smoller.

Grįžti į ankstesnį puslapį