MPGA nariams

Kinų virtuvės prieskonis Europoje įsitvirtina kaip sveikatinimo produktas

28 spalio, 2013

Šimtmečius kinų virtuvėje naudojamas ryžių fermentacijos produktas griežtai reguliuojamoje Europos Sąjungos rinkoje įsitvirtina kaip sveikatą gerinanti medžiaga.
Paprastus ryžius fermentuojant raudonosiomis mielėmis, išsiskiria veiklioji medžiaga monakolinas K (Monascus purpureus), kuris Kinijoje nuo seno naudojamas kaip prieskonis, padedantis išlaikyti mėsos ir žuvies kvapą ir spalvą. Monakolinas K tradicinėje kinų virtuvėje naudojamas ir ryžių vynui raugti.

Rytų Azijos šalių gyventojai per dieną vidutiniškai suvartoja 14-55 gramų raudonosiomis mielėmis fermentuotų ryžių. Šio regiono šalyse monakolinas K laikomas sveikatą stiprinančiu maistu, kadangi nuo seno buvo manoma, kad jis gerina kraujotaką.

Nors moksliniai monakolino K tyrimai pradėti palyginti neseniai, šios medžiagos vertingosios savybės jau spėjo pelnyti oficialų pripažinimą Europos Sąjungoje, kur tokių savybių priskyrimas produktams yra griežtai reglamentuojamas.

Europos maisto saugos tarnybos mokslininkai padarė išvadą, ir ją patvirtinimo Europos Komisija, kad monakolinas K iš raudonosiomis mielėmis fermentuotų ryžių padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje.

Toks teiginys gali būti vartojamas kalbant tik apie maisto produktą, su kuriuo per parą gaunama 10 mg monakolino K.

Europos Komisija vitaminų, mineralų ir kitų medžiagų sveikatinimo teiginius patvirtina tik turėdama pakankamai duomenų, paprastai gautų iš kontroliuojamų klinikinių tyrimų.

Fermentuotų raudonųjų ryžių vartojimas pirmą kartą paminėtas Tang dinastijos laikais maždaug 800 mūsų eros metais. Išsamiai jų gaminimas aprašytas senovinėje kinų farmakopėjoje, kuri parašyta Ming dinastijos laikais (1368-1644). Šiose tekstuose fermentuoti raudonieji ryžiai rekomenduojami kaip priemonė esant virškinimo (nevirškinimas, viduriavimas), kraujotakos, blužnies ir skrandžio sutrikimams. Sudžiovinti ir sumalti fermentuoti raudonieji ryžiai Kinijoje vadinami Zhi Tai, o alkoholio antpilas – Xue Zhi Kang.

Raudonosiomis mielėmis fermentuojant ryžius, susidaro natūralios medžiagos monakolinai, kurie slopina cholesterolio sintezę. Daugiausiai duomenų sukaupta apie monakoliną K, kuris vaistų pramonėje žinomas kaip lovastatinas. Jungtinėse Amerikos Valstijose veikliosios medžiagos lovastatino pagrindu yra net sukurti vaistai cholesterolio kiekiui kraujyje mažinti. Lovastatinas priskiriamas statinų vaistų kategorijai. Tad monakolino K galima įsigyti ir kaip vaisto, ir kaip maisto papildo.

Cholesterolis organizmui būtinas, tačiau jo turi būti ne per daug. Cholesterolį gamina žmogaus kepenys arba į organizmą jis patenka su gyvulinės kilmės riebalų turinčiu maistu. Turint per daug cholesterolio, kraujagyslėse ima kauptis riebalinės kilmės nuosėdos, mažinančios kraujagyslių pralaidumą ir elastingumą – išsivysto aterosklerozė, lemianti širdies ir kraujagyslių ligas.

Be to, Taivano universiteto mokslininkai laboratoriniais tyrimais nustatė, kad monakolinas K skatina insulino gamybą organizme, tad tikėtina, kad gali padėti sergant II tipo diabetu. Mokslininkai tiki, kad monakolino K pagrindu ateityje pavyks sukurti tokius vaistus.

Grįžti į ankstesnį puslapį