MPGA nariams

Metaanalizė patvirtino teigiamą likopeno poveikį kraujospūdžiui

28 lapkričio, 2013

Dažniausiai su pomidorais siejamas stiprus antioksidantas likopenas gali žymiai sumažinti kraujospūdį, ypač žmonėms, kurių kraujospūdis padidėjęs nesmarkiai.

Kinijos Soochow universiteto mokslininkai atliko anksčiau paskelbtų tyrimų metaanalizę ir nustatė, kad kasdien vartojant iki 12 miligramų likopeno, sumažėjo tiriamųjų sistolinis (didžiausias) kraujospūdis, tačiau įtakos diastoliniam (mažiausiam) kraujospūdžiui nepastebėta.

Tyrimo ataskaitą pasklebė žurnalas „Nutrients”, praneša nutraingredients.com.

„Hipertenzija yra dažna tarp suaugusių žmonių, ir tai yra našta tiek individams, tiek ir visuomenei. Kadangi kraujospūdį mažinantys vaistai turi šalutinį poveikį, dabar populiarėja mitybos sureguliavimas. Todėl mūsų gautieji duomenys apie likopeno vaidmenį sumažinant sistolinį kraujospūdį yra svarbūs ir savalaikiai”, rašo Soochow universiteto medicinos koledžo ir universitetinės ligoninės mokslininkai.

Tyrėjai apsiribojo tik intervenciniais tyrimais, kuriuose buvo naudojamos kontrolinės grupės, ir šešis jų pripažino tinkamus metaanalizei pagal jų parinktus kriterijus.

Apibendrinę turimus duomenis, autoriai padarė išvadą, kad likopeno vartojimas sistolinį kraujospūdį sumažino beveik 5 mm Hg, tačiau kai dėl diastolinio kraujospūdžio, ženklių pokyčių nepastebėta. Sistolinė funkcija susijusi su širdies susitraukimu, o diastolinė – su širdies užpildymu krauju.

Papildoma analizė pagal tiriamųjų kategorijas parodė, kad likopenas gali veiksmingai sumažinti sistolinį kraujospūdį žmonėms, kurie priskiriami prehipertenzinei arba hipertenzinei kategorijoms. Be to, kuo daugiau likopeno jie vartojo, tuo labiau sumažėjo kraujospūdis.

Prehipertenzija yra būklė, kai kraujospūdis viršija normą, tačiau neperkopia nustatytų arterinės hipertenzijos ribų. Prehipertenzinės būsenos pacientų kraujospūdis yra šiek tiek mažesnis nei 140/90 mmHg. Tokia būsena yra lyg perspėjimas dėl ateityje gresiančių širdies ir širdies kraujagyslių ligų.

Kinijos mokslininkai pastebi, kad nors jų tyrimas nepateikė naujų atradimų, tačiau apdorojo daugiau informacijos, ją suskaidė pagal tiriamųjų kategorijas ir patvirtino, kad likopeno papildų vartojimas turėjo teigiamos įtakos sistoliniam kraujospūdžiui.

Likopenas yra natūralus junginys, karotenoidas, kurį sintetina augalai. Daugiausia likopeno turi pomidorai, iš jų sėklų gaminamas likopeno ekstraktas. 100 g pomidorų turi apie 2 mg likopeno, o gerai sveikatai palaikyti specialistai rekomenduoja suvartoti 10-30 mg likopeno per dieną.

Tyrimais nustatytas kuo įvairiausias teigiamas likopeno poveikis sveikatai, visų pirma, siekiant apsisaugoti nuo prostatos, plaučių ir skrandžio vėžio, kraujagyslių bei širdies ligų.

Grįžti į ankstesnį puslapį