MPGA nariams

TV laidų vedėjai - apie visavertę mitybą pavasarį ir maisto papildus: kodėl Marijonas Mikutavičius nemėgsta košių, o Violeta Baublienė nuolat vitaminizuojasi

11 balandžio, 2014

Lietuvos medikų ir mitybos specialistų duomenimis, dauguma Lietuvos žmonių žino, kas yra visavertė mityba. Tačiau teorines žinias praktikoje taiko tik nedaugelis. Populiarių TV laidų vedėjų, formuojančių įvairių socialinių grupių skonį ir nuomonę, paklausėme, kaip jie rūpinasi savo mityba, lemiančia net iki 50 proc. žmogaus sveikatos. Atsakymų išgirdome labai įvairių.

Violeta Baublienė: sveikos mitybos piramidę žinau atmintinai, žiemą vartojau daug vitaminų

LRT TV laidos „Stilius” vedėja Violeta Baublienė tikrai žino, kas yra sveika mityba ir stengiasi įgyvendinti sveikatinimo idėjas – ir kurdama laidas, ir asmeniniame gyvenime.

„Man tai yra įdomu, stebiu mitybos teorijų griūtis ir atradimus, be to, apie sveiką mitybą pati nuolatos rengiu nemažai temų. Pastarojoje laidoje su dviem žinomomis dietologėmis sklaidome mitus apie maisto produktų stebuklus.

Sveikos mitybos piramidę irgi žinau beveik mintinai, tačiau prisipažįstu, jog viena yra žinoti, kas kita – gyventi pasiutusiu tempu” , – prisipažįsta Violeta Baublienė.

Violeta tikrai nevalgo cepelinų ir dešrų, į taukus skersuoja, nežinomos sudėties padažų vengia ir net nemėgsta lietuviškos virtuvės. Bet, paklausta apie mitybos įpročius, susimąsto, ką valgė šiandien. Pusryčiams – keptas kiaušinis su lašiša, puodelis karšto vandens su citrina.

„Pietų nebuvo, vakare pulsiu prie grikių ir lęšių košės, ir dieną baigsiu raugintų pasukų puodeliu. Produktai kad ir teisingi, sveikos mitybos principų egzamino šiandien neišlaikiau, deja. Per retai valgiau, per mažai gėriau, negavau sriubos ir daržovių, dar ir nusidėjau su šokolado sūreliu”, – vardija savo „nuodėmes”.

Šį pavasarį Violetos mitybos įpročiai šiek tiek keitėsi.

„Su šviesos grįžimu mano mityba kiek kinta, palengvėja. Kažin kodėl ėmiau makaluoti žaliavalgiškus kokteilius, racione atsirado daugiau įvairių lapinių salotų, sumažėjo karšto maisto. Apskritai mėsos vartoju labai retai, bet su pavasariu trauka jai dingsta apskritai. Kadangi žuvis ir jūros gėrybės man yra Nr.1, pavasarį to irgi neatsisakau. Vitaminų stygiaus lyg ir nejaučiu, bet suprantu, jog šiuo metų laiku verta save stiprinti. Labiausiai vertinu vitaminą C ir jo turiu po ranka visada. Vartoju daug citrinų salotoms, gėrimams, žuviai. Gal jos ir suteikia energijos”, – vardija pavasariško raciono ypatumus.

Violeta domisi ir galimybėmis nevisavertę mitybą praturtinti maisto papildais.

„Parodykite žmogų, kuris šiais laikais nešlamštų papildų ir vitaminų. Nors bandau stebėti diskusijas apie sintetinių vitaminų beprasmybę, tačiau suvokiu, jog kilogramo citrinų per dieną suvartoti neįmanoma. Todėl išeitis – šie vitaminai”, – samprotauja žinoma laidų vedėja.

Žiemą ji vartojo Omega 3 nesočiųjų riebalų rūgščių papildus, česnako kapsules, bičių pikį, C ir E vitaminus.

Violeta atkreipia dėmesį ir į vitamino D stygių:

„Skirtingų teorijų esama dėl D vitamino, bet mūsų medikai apie jo stygių kol kas neskambina pavojaus varpais, nors gyvename tamsioje geografinėje zonoje ir mažai valgome riebios žuvies. Tuo tarpu amerikiečiai meilę vitaminui D3 išpažįsta nuoširdžiausiai. Bet manau, tai ateis ir iki mūsų. Magnio nevartoju, bet kai nuo darbų pertekliaus ėmiau pernelyg mirkčioti viena akimi ir trikdyti vyrus, draugė medikė patarė griebtis magnio. Padėjo.”

Marijonas Mikutavičius: apie mitybą susimąstysiu tuomet, kai susirgsiu

Marijonas Mikutavičius, kaip jis pats sako, valgo viską: ir mėsą, ir daržoves, ir vaisius – kas tik šauna į galvą. Jis neskaičiuoja kalorijų ir nesudarinėja mitybos lentelių. Be to, niekad nėra akyse regėjęs maisto pasirinkimo piramidės. Marijonas nežino ir kas yra aterosklerotiniai kraujagyslių pakitimai, sukeliantys sunkias ligas. Nors tikrai apie tokius susirgimus yra viena ausimi girdėjęs.

„Aš niekad nebuvau susimąstęs apie tokį dalyką, kaip sveika mityba. Kol manęs neužpuls ligos, apie tai ir negalvosiu”, – sako atvirai.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto tyrimų duomenimis, lietuviai valgo per mažai grūdinių kultūrų, vengia tikrai nebrangių, bet labai naudingų košių. Marijonas košių taip pat nemėgsta. Nebent kokios pirktinės, jau paruoštos, ryžių košės rytais paskanauja. Tačiau turi ir gerų įpročių – vengia valgyti šaldytus pusgaminius iš parduotuvių (juos reikia tik pašildyti), kurie yra ne toks visavertis maistas, kaip šviežas, čia pat paruoštas.

Labai dažnai žmonės, gyvenantys įtemptu ritmu ir neturintys laiko patys ruošti visaverčio maisto, būtinų medžiagų trūkumą kompensuoja papildais. Marijonas yra gėręs vitaminus, bet gerai net nepamena, kada tai buvo: „Gal pernai? Paprastai pamirštu juos išgerti jau po kokių penkių dienų”.

O kokia buvo Marijono vaikystė? Negi mama nesiūlė gerti žuvies taukų, norėdama sustiprinti sūnaus imunitetą? Pasirodo, žuvų taukų skonio M.Mikutavičius taip pat nepamena. Užtat teko sukrimsti nemažai kitokių papildų. Bet ne todėl, kad nuo mažų dienų norėjo būti sveikas. Tiesiog jie buvo saldūs,o tai atitiko vaikų skonį.

„Tiesiog aš kartais atsisakau gyventi pagal visuomenės madas – kokios geros jos bebūtų. O sveikatingumo vajus gal ir geras dalykas, jei kitiems padeda. Bet aš gyvensiu savo gyvenimą”, – apibendrina Marijonas.

Edvardas Žičkus: aš – ne šiukšlių kibiras, kad į save dėčiau bet ką

Žinomas TV laidų vedėjas ir prodiuseris Edvardas Žičkus, šiuo metu LRT TVvedantis laidą „Gyvenimas” teigia, kad pavasaris – toks metas, kai visi susimąstome apie per žiemą prikauptą nereikalingą bagažą, organizmas savaime reikalauja daugiau energijos. Kiekvienais metais prieš prasidedant šiltąjam metų sezonui, prižiūrint medikams, žinomas TV laidų vedėjas ir prodiuseris praeina kepenų valymo programą. Jo dietologė sudaro dietos planą, ji tampa gyvenimo būdu, padedančiu vėl save pamilti. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia bado, ar savęs varžymo.

„Valgau net daugiau ir skaniau, nei žiemą. O sporto salėje gaunama fizinė apkrova leidžia vėl save matyti tokį, koks turiu būti”, – sako Edvardas.

Štai koks įprastas laidų vedėjo maisto racionas:

„Pusryčiams visuomet išgeriu šilto vandens stiklinę su įspausta citrina. Po to – dušas, tada – plikytų grikių košė, trapučiai su gvakamole ar daržovių salotos. Pietums – 150 g jautienos, baltos žuvies ar paukštienos su troškintomis daržovėmis ar ryžių, grikių makaronais. Kartais mėsą keičiu į daržoves. Tarkim, cukinijų lietiniai su voveraičių įdaru, morkų kotletai ar balandėliai su daržovių faršu. Beveik kasdien valgau sriubą. Niekada nemaišau mėsos, bulvių ir daržovių. Galima valgyti mėsą su bulvėmis, arba su daržovėmis, arba bulves su daržovėmis. Vengiu padažų. Pavakariams – riešutai, vaisiai.

Vakarienei, kurią dera baigti iki aštuntos vakaro – 300 g troškintų daržovių. Pavyzdžiui, įdaryta paprika, su česnaku pakepinti brokoliai su šviežiai pagaminta pomidorų pasta. Vengiu nereikalingų užkandžiavimų ir laikausi taisyklės, kad nesu šiukšlių kibiras, jog į save dėčiau bet ką. Todėl visuomet rūpinuosi maistu, kuris atsiras ant mūsų stalo. Man svarbu, kaip ir kur užauginta, kas pagamino, kaip tai padarė ir t.t.”.

Imunitetą Edvardas visada stiprina želmenų sultimis, šviežių vaisių ir daržovių kokteiliais. Jis jau seniai yra atradęs koralinį vandenį ir visą maisto papildų grupę su koralais. Tokios mitybos, papildytos vitaminais, visiškai pakanka palaikyti gerai nuotaikai ir sukaupti energijos visai įtemptai dienai.

Indrė Makaraitytė: tiesiog stengiamės valgyti labai sveiką maistą ir grūdintis

TV 3 laidos „Savaitės komentarai” vedėja Indrė Makaraitytė stengiasi valgyti labai sveikai:

„Visuomet žiūriu, kad namuose būtų daržovių, vaisių, nes auginu du mažus vaikus. Vieną kartą per savaitę būtinai valgome žuvį, rytais vaikai kerta košę. Labai svarbu, kad vaikai nuo mažumės priprastų teisingai maitintis. Jokių sumuštinių! Jei vaikas įpras košę valgyti rytais nuo mažumės, tai taip darys ir likusį gyvenimą.

Tą košę, žinoma, valgau ir aš. Bet kadangi dieną dirbu, tai pietauju mieste. O kai valgai mieste, tai visko būna… O kaip būna, tai geriau nesakysiu, nes tokiais dalykais girtis negerai. Kartais tikrai sveikiau įsimesti į dėžutę juodos duonos, pomidorų ir mozzarellos sūrio ir taip užkąsti, nei suvalgyti picą.

Todėl, kad stengiasi labai racionalizuoti savo mitybą, gauti naudingų medžiagų iš gamtos, maisto papildų Indrė nevartoja:

„Stengiuosi geriau valgyti daugiau vaisių. Dabar, kai jau pradėjo dygti žolė, salotoms prirenku šviežių dilgėlių, garšvų, kiaulpienių lapelių – šiom pavasarinėm gėrybėm kiekvieną pavasarį stengiuosi paįvairinti salotas, tikrai skanu. Tėvams nuvežu, ir pati skanauju. Vaikams, žinoma, tokių dalykų neįmanoma įsiūlyti, bet barščius su dilgėlėm jų prosenelė jiems šį pavasarį kaime jau gal tris kartus virė. Valgė – net ausys linko”.

Labia svarbu ir grūdintis. Su sūneliu Jonuku į baseiną Indrė vaikšto nuo 7-os jo gyvenimo savaitės. Su dukrele Upe – nuo jos dviejų mėnesių.

„Einame kiekvieną savaitę, nesigrūdiname nebent jei sirguliuoja. Šį pavasarį vaikus užpuolė peršalimo ligos. Gal reiks žuvies taukų nupirkti, nors iki šiol tokių dalykų neteko vartoti” – apibendrina Indrė.

Grįžti į ankstesnį puslapį