MPGA nariams

Probiotikai apsaugo nuo kepenų cirozės mirštamos komplikacijos

8 liepos, 2014

Sergančius ciroze probiotikai gali veiksmingai apsaugoti nuo hepatinės encefalopatijos, kuri yra galutinė ir sunkiausia šios kepenų ligos stadija. Tokius tyrimo rezultatus paskelbė Amerikos gastroentoroliogijos asociacijos klinikinės praktikos žurnalas „Clinical Gastroenterology and Hepatology”.

Hepatinė encefalopatija yra galvos smegenų pažeidimas, atsirandantis dėl visiškai sutrikusių kepenų funkcijų. Iš pradžių ligonis greit nuvargsta, tampa mieguistas, sutrinka intelektualiniai gebėjimai, keičiasi asmenybė. Vėliau pasireiškia neurologiniai simptomai: sutrinka kalba ir pusiausvyra, atsiranda traukuliai.

„Šis stiprus naujas tyrimas nustatė, kad probiotikai keičia kepenų ciroze sergančių ligonių žarnyno mikroflorą ir apsaugo nuo hepatinės encefalopatijos. Gautieji rezultatai siūlo saugesnę, gerai toleruojamą ir turbūt pigesnę alternatyvą dabartiniams gydymo metodams”, žurnale rašo dr. David W. Victor.

Indijos sostinėje Naujajame Delyje buvo tiriami ciroze sergantys pacientai, kuriems grėsė hepatinė encefalopatija, tačiau ji dar nebuvo pasireiškusi. Lygindami probiotikų ir placebo vartojimą, mokslininkai nustatė, kad probiotikų gavusiems pacientams hepatinė encefalopatija išsivystydavo rečiau.

Vartojant probiotikus, nepastebėta jokų šalutinių reiškinių ir nė vienam iš pacientų neprireikė gydymo nutraukti. Pasak autorių, šie rezultatai rodo, kad probiotikai buvo panašiai veiksmingi kaip ir dabar įprastas gydymas laktulioze, tačiau probiotikus žmogaus organizmas toleruoja kur kas geriau.

Tyrimas truko daugiau nei metus, jame dalyvavo 185 ligoniai, atsitiktinai suskirstyti į tiriamąją ir kontrolinę grupes. Hepatinė encefalopatija išsivystė atitinkamai septyniems ir keturiolikai ligonių.

Atliekant šį tyrimą nedalyvavęs dr. D. W. Victor teigia, kad dėl dydžio, trukmės ir išsamumo jis yra svarbus indėlis tiriant hepatinę encefalopatiją. Pats dr. D. W. Victor yra žymus kepenų specialistas, dirbantis Hiustono metodistų ligoninės transplantacijos centre.

Dėl iš organizmo nepašalinamų toksinų smegenis pažeidžianti hepatinė encefalopatija išsivysto beveik 45 proc. ligonių, sergančių kepenų ciroze. Tokių ligonių perspektyvos yra blogos – 58 proc. jų miršta per pirmuosius metus, 77 proc. – per trejus metus. Visuotinai sutariama, kad reikia ieškoti saugesnių ir pigesnių būdų tokiems ligoniams gydyti.

Žmogaus žarnyne gyvenantys mikroorganzimai ir jų įtaka žmogaus sveikatai yra viena labiausiai mokslininkus dominančių ir daug žadančių temų, pastebi medicalnewstoday.com.

Mokslininkai gerųjų bakterijų naudą žmogaus sveiktai ėmė nagrinėti maždaug prieš šimtą metų.

Dabar probiotikai suprantami kaip kuo įvairiausios gerosios bakterijos, mažinančios žalingų (patogeniškų) mikroorganizmų populiaciją žmogaus organizme, kurios gerina savijautą ir stiprina imuninę sistemą. Žodis probiotikas graikų kalba reiškia „gyvenimui”.

Grįžti į ankstesnį puslapį