MPGA nariams

Selenas lemia moterų vaisingumą

28 lapkričio, 2014

Antioksidacinėmis savybėmis pasižymintis mikroelementas selenas gali padidinti moterų tikimybę pastoti, rodo Australijoje atliktas tyrimas.

Adelaidės universiteto mokslininkai pirmą kartą atskleidė, kokią didelę reikšmę selenas turi ankstyvuoju moters vaisingumo ciklo laikotarpiu. Jų teigimu, selenas vaidina esminį vaidmenį formuojantis sveikiems kiaušidžių fulikulams, kuriuose subręsta moteriškoji lytinė ląstelė kiaušialąstė.

„Jau kurį laiką yra žinoma, kad selenas vaidina svarbų vaidmenį vyrų vaisingumui, tačiau iki šiol niekas netyrinėjo, kaip šis elementas gali dalyvauti sveikų moterų reprodukcijoje”, teigia tyrimo autorė Melani Ceko.

Mokslininkai iš pradžių siekė nustatyti, kur tiksliai selenas yra kiaušidėje. Tada jie ėmėsi tirti baltymą GPX1, turintį seleno.

Jie nustatė, kad daugiau seleno ir baltymų, turinčių seleno, buvo sveikuose kiaušidžių fulikuluose, brandinančiuose kiaušialąstes.

„Mes įtariame, kad tai atlieka svarbų antioksidacinį vaidmenį vėlesniuose fulikulų vystymosi etapuose, tai padedant kiaušialąstei sukurti sveiką aplinką”, sako M. Ceko.

Kai kuriais atvejais kiaušialąstės, kurios apsivaisino, turėjo dukart didesnius baltymo GPX1 kiekius. Mokslininkai tikisi, kad jų gauti rezultatai padės gydant nevaisingas moteris.

Kartu jie pažymi, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų išsiaiškinta, kokie optimalūs seleno kiekiai reikalingi, kad pagerėtų moterų tikimybė pastoti.

Tyrimo rezultatus paskelbė tarptautinis mokslinis žurnalas „Metallomics”, praneša dailymail.co.uk.

Selenas būtinas organizmo ląsteles saugant nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, normaliam imuninės sistemos funkcionavimui ir skydliaukės veiklai. Šis mikroelementas mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, onkologinėmis ligomis, lėtina senėjimo procesus.

Selenas padeda atsinaujinti oksidacijos pažeistiems plaučių ir kitų organų audiniams, apsaugo raudonąsias kraujo ląsteles, svarbus regos silpnėjimo ir kataraktos prevencijai. Selenas dalyvauja augime ir vystymesi, yra svarbus vyrų vaisingumui palaikyti.

Europos Sąjungoje, taip pat Lietuvoje, rekomenduojama seleno paros norma yra 55 mikrogramai (µg).

Tačiau visai neseniai Europos maisto saugos tarnybos ekspertai papildomai išnagrinėjo, kiek seleno reikėtų kai kurioms gyventojų kategorijoms. Kadangi dalis seleno iš organizmo pasišalina su motinos pienu, maitinančioms moterims tinkama seleno paros norma padidinta iki 85 µg.

Taip pat nustatyta, kad pakankamas šio mineralo kiekis paaugliams ir suaugusiems yra 70 µg, o 7-11 mėnesių kūdikiams ir 1-3 metų vaikams – 15 µg.
Maisto produktuose seleno kiekis priklauso nuo jo kiekio dirvožemyje, kuris, specialistų nuomone, yra ženkliai sumažėjęs.

Seleno žmogus gauna valgydamas mėsą, ypač kepenis ir inkstus, jūrinę žuvį ir jūros gėrybes, kiaušinius, grūdus, česnakus, jo nemažai yra mielėse.

Grįžti į ankstesnį puslapį