MPGA nariams

Maisto papildai sveikatai: vartoti ar ne?

15 lapkričio, 2016

Spartus gyvenimo tempas, nuolatinis stresas, aplinkos užterštumas ir netinkama mityba yra vienos pagrindinių priežasčių, kodėl mus puola įvairios ligos ir negalavimai. Su sveikatos problemomis dažnas susiduriame šaltuoju metų laiku, kai organizmui ima trūkti vitaminų ir mineralų. Kompensuoti jų stygių gali įvairūs maisto papildai, tačiau ar jie yra efektyvi pagalba siekiant sustiprinti organizmą?

Mitas, kad vartojame per daug maisto papildų

Tai – vienas dažniausių mitų. Lietuvos maisto papildų gamintojų asociacijos užsakymu „Baltijos tyrimai” atliko apklausą, kuri atskleidė, kad mūsų šalyje per 12 mėnesių laikotarpį maisto papildų bent kartą vartojo apie 44 proc. gyventojų.

Atrodytų, skaičiai yra nemaži, tačiau Vilniaus universiteto tyrimų duomenimis, reguliariai mūsų šalyje maisto papildus vartoja tik 6 proc. gyventojų. Lyginat su senųjų Europos Sąjungos narių bei Jungtinių Amerikos valstijų gyventojų įpročiais, kai reguliariai maisto papildus vartoja net 60-80 proc. gyventojų – šis skaičius yra labai mažas.

Papildomos išlaidos ar investicija į sveikatą?

Galima išgirsti nuomonių, kad vartoti maisto papildus – tai leisti pinigus vėjais. Tačiau labai įvairūs tyrimai atskleidžia kitą tiesą – maisto papildų vartojimas gali ženkliai sumažinti sveikatos priežiūrai išleidžiamas lėšas.

Amerikos mokslininkai tikina, kad tinkamas maisto papildų širdžiai, akims ir kaulams vartojimas iki 2020-ųjų medicininei priežiūrai skiriamų lėšų dalį galėtų sumažinti net 50 mlrd. JAV dolerių.

Šiemet tyrimų agentūros „Frost & Sullivan” atlikto tyrimo duomenimis, jei visi vyresni nei 55 metų amžiaus žmonės Europos Sąjungoje pradėtų vartoti omega-3 riebalų rūgščių turinčius maisto papildus, dėl mažesnės širdies ir kraujagyslių ligų rizikos šalys galėtų sutaupyti apie 64,5 mlrd. eurų per penkerius metus. Paskaičiuota, kad kiekvienas į omega-3 papildus investuotas euras leistų sutaupyti 2,29 euro.

Ar neužtenka tik maisto?

Pagrindinis mitybos principas skelbia: kad gautume visų organizmui reikalingų medžiagų, reikia valgyti įvairaus maisto. Deja, ne visiems ir ne visada pavyksta tai įgyvendinti.

Subalansuotai mitybai dažnas šiuolaikinis žmogus skiria per mažai dėmesio. Valgantys greitąjį maistą, užkandžiaujantys ne itin sveikais produktais, besilaikantys įvairių dietų ir pan. žmonės rizikuoja, kad organizmas nebus tinkamai aprūpintas visais reikalingais vitaminais ir mikroelementais.

Kasdieniame mitybos racione turėtų būti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojama dienos norma – penkios porcijos. Tačiau kiek žmonių reguliariai laikosi šios rekomendacijos?

Jeigu mitybos įpročiai neleidžia organizmo aprūpinti reikalingais vitaminais ir mikroelementais, pasitarus su gydytoju, rekomenduojama trūkstamų medžiagų gauti vartojant maisto papildus.

Nauda įrodyta tyrimais

Abejojantiems maisto papildų veiksmingumu, mokslininkai pateikia konkrečių faktų apie jų naudą sveikatai.

ES atliktų tyrimų duomenimis, jei vyresni nei 55 metų žmonės kasdien suvartoja po 1 g omega-3 riebalų rūgščių, tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis sumažėja 4,9 proc.

JAV atlikto tyrimo rezultatai atskleidžia, kad, tinkamai maitinantis ir racioną papildant būtinomis organizmui medžiagomis, besikreipiančiųjų į medikus dėl akių ligų galėtų sumažėti 23 proc.

Kada pradėti vartoti maisto papildus?

Mitas, kad maisto papildų reikia tik ligoniams ir pagyvenusiems žmonėms. Maisto papildai padeda stiprinti organizmą ir jauniems bei vidutinio amžiaus žmonėms. Juos ypač rekomenduojama vartoti aktyviai sportuojantiems, dirbantiems sunkų fizinį ar protinį darbą asmenims bei visiems, kurių mityba nėra visavertė.

Kai organizmui trūksta būtiniausių medžiagų, jis pradeda siųsti įvairius signalus. Slenkantys plaukai, trapūs nagai, nemiga, nerviniai sutrikimai, raumenų skausmas, nusilpęs imunitetas ir kiti simptomai gali išduoti, kad jūsų organizmui trūksta tam tikrų vitaminų ir mineralų. Į šiuos signalus reikėtų reaguoti nedelsiant – kai kurių organizmui būtinų medžiagų stoka gali padaryti nepataisomos žalos sveikatai.

Grįžti į ankstesnį puslapį