MPGA nariams

Gyventojai ir gydytojai ignoruoja kalcio svarbą, teigia Osteoporozės fondas

22 sausio, 2017

Lietuvos osteoporozės fondo užsakytas tyrimas parodė, jog gyventojai visiškai ignoruoja kalcio svarbą, kad apsisaugotų nuo osteoporozės.

Pasak rinkos tyrimų ir analizės grupės RAIT tyrimo, 96 procentai Lietuvos gyventojų nežino, kiek jiems reikia per dieną suvartoti kalcio ir 96 procentai nežino, kaip kalcio kiekį apskaičiuoti. 2007 m. gruodžio mėn. RAIT atliko išsamų 15 metų amžiaus ir vyresnių Lietuvos gyventojų rinkos tyrimą.

Lietuvos osteoporozės fondo vertinimu, trūksta ir gydytojų indėlio skatinant gyventojus rūpintis savo kaulais. Tyrimo duomenimis, 67 procentai respondentų, kurie lankėsi pas gydytojus per paskutinius 12 mėnesių, nurodė, jog nė vienas gydytojas jiems nerekomendavo vartoti kalcio preparatų.

Ypač svarbu tai, kad kas antra (54 proc.) pas gydytoją apsilankiusi 45-54 metų moteris nesulaukė rekomendacijos vartoti kalcio preparatus osteoporozės profilaktikai, nors yra žinoma, kad būtent apie penkiasdešimtuosius gyvenimo metus, kai moterims prasideda menopauzė, per vienus metus iš kaulų prarandama tiek kalcio, kiek jo buvo sukaupta per dešimt jaunystės metų.

Tačiau beveik 60 procentų lietuvių virš 25 metų amžiaus, kurie per pastaruosius metus nevartojo papildomai kalcio, mano, kad yra sveiki arba kalcio pakankamai gauna su maistu.

Lietuvos osteoporozės fondo tinklalapyje www.kalcis.lt veikia kalcio skaičiuoklė. Remdamasis šios skaičiuoklės statistika, fondas teigia, kad net 75 procentai gyventojų nuo 25 metų amžiaus nesuvartoja su maistu reikiamo kalcio kiekio.

Kalcis ir vitaminas D yra svarbiausios kaulų statybinės medžiagos. Jeigu šių medžiagų žmogus negauna pakankamai su maistu ar kalcio preparatais, kaulai ima retėti, vystosi osteoporozė.

Rekomenduojama kasdienė kalcio dozė žmonėms virš 50 metų amžiaus yra 1200 mg. Ji prilygsta maždaug 1,5 litro pieno. Kalcio yra sūryje, jogurte, džiovintuose vaisiuose, daržovėse. Vitamino D, kuris padeda pasisavinti kalcį, yra žuvyje, kiaušinio trynyje, jį žmogaus organizme generuoja saulės šviesa.

Osteoporoze dabar serga daugiau nei 200 milijonų žmonių pasaulyje ir yra manoma, kad per ateinančius 50 metų šis skaičius padvigubės. 1 iš 3 moterų ir 1 iš 5 vyrų virš 50 metų amžiaus rizikuoja susirgti šia žymiai gyvenimo kokybę pabloginančia liga. Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (PSO) duomenimis, ši liga yra antra didžiausia liga pasaulyje.

Osteoporozė vadinama tyliąja liga, kadangi paprastai ja sergantys žmonės nieko nejaučia, kol pirmą kartą nelūžta kaulai. Dažniausiai lūžta stuburo, riešo, šlaunikaulio kaulai. Iš 100 asmenų, susilaužiusių šlaunikaulį, net 20 pirmaisiais metais miršta, o 50 niekada negrįžta į visavertį gyvenimą.

Grįžti į ankstesnį puslapį