MPGA nariams

Vaistininkai pastebi – lietuviai vis daugiau dėmesio skiria ligų prevencijai

3 kovo, 2017

Ne gydytis jau susirgus, o užkirsti kelią ligoms. Tokios strategijos laikosi vis daugiau lietuvių. Vieno didžiausių Lietuvoje vaistinių tinklo duomenimis, baigiantis žiemai, lyginant su praėjusių metų panašiu laikotarpiu, pirkėjai net 24 proc. aktyviau pirko maisto papildus. Pasak jo atstovės Lauros Bielskės, ryškėja tendencija, kad žmonės pradeda aktyviau ir sąmoningiau rūpintis savo sveikata.

Ginasi nuo peršalimo ligų

Populiariausias pirkinys šaltuoju metų laiku pikėjų krepšeliuose buvo vitaminas C. Komentuodamas šį pasirinkimą Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Rimantas Stukas sako, kad tai – vienas iš vitaminų, kuris reikalingas kiekvienam žmogui, ypač – kai orai yra nepastovūs.
„Kad gautume pakankamą vitamino C kiekį, mūsų mityba turi būti visavertė – t.y. racione turėtų būti pakankamos porcijos vaisių ir daržovių. Deja, šaltuoju metų laiku šių produktų nesuvalgome pakankamai. Be to vitamino C organizmas nekaupia. Jeigu mineralinės medžiagos išsilaiko, išlieka organizme ilgesnį laiką, tai vitaminas C gali greitai suirti ir jo negausime tiek, kiek reikia”, – sako profesorius.
Vitaminas C ypač svarbus imuninei sistemai, todėl siaučiant gripui, įvairioms peršalimo ligoms, jis yra pirmasis pagalbininkas stiprinant organizmą.

Papildai virškinimui gerinti – ne tik persivalgantiems

Antroje vietoje pagal perkamumą yra virškinimui gerinti skirti maisto papildai. Ne paslaptis, kad lietuviai mėgsta valyti sočiai ir, ypač žiemą, pakankamai riebiai. Tačiau, R.Stuko teigimu, nereikia galvoti tiesmukai, jog žmonės geria papildus tam, kad galėtų persivalgyti.
„Kalbant apie virškinimui gerinti skirtus maisto papildus, reikia turėti mintyje ir gerąsias bakterijas. Maisto papildai su probiotikais, kurie palaiko normalią žarnyno mikroflorą, gali pagerinti ne tik virškinimo procesą, bet ir bendrą savijautą. Kai žarnyno mikroflora yra sutrikusi, gali neigiamai reaguoti visas organizmas. Pagerinę žarnyno bakterijų gyvybingumą galime lygiai taip pat sustiprinti imuninę sistemą, nes mūsų kūnuose viskas yra susiję”, – dėsto profesorius R.Stukas.

Rūpinasi savo ir artimųjų širdimis

Dar vienas populiarus pirkinys – maisto papildai širdies veiklai gerinti. Pasak vieno iš vaistinių tinklo atstovės L.Bielskės, juos dažniausiai renkasi vyresni žmonės.
Apžvelgdamas Lietuvos gyventojų sergamumo ir mirštamumo duomenis, profesorius R.Stukas akcentuoja, kad virš 50 procentų vyrų ir moterų serga ir miršta būtent nuo širdies ligų, todėl jo nestebina širdžiai skirtų maisto papildų populiarumas.
„Šiuolaikinio žmogaus gyvenimo būdas toks, kad rizikos veiksnių susirgti širdies ligomis yra labai daug. Per mažas fizinis aktyvumas, nevisavertė mityba, stresas neigiamai veikia širdį. Maisto papildai, skirti širdies veiklai gerinti, paprastai yra daugiakomponentiniai. Veikliųjų medžiagų sudėtis ir porcijos juose yra parinktos tokios, kad stiprintų širdies raumenį ir palaikytų normalų jos fiziologinį ritmą”, – paaiškina medikas.

Žuvų taukai – geresnei savijautai

Kaip ir kasmet, šaltuoju metu laiku, populiarūs įvairūs maisto papildai imuninei sistemai stiprinti. Žiemą jie yra ketvirtoje vietoje pagal perkamumą.
R.Stukas atkreipia dėmesį į tai, kad, pagal apklausų rezultatus, lietuviai valgo per riebiai ir per mažai vartoja žuvies produktų, kurie yra polinesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Šios riebalų rūgštys yra tarsi ląstelių statybinė medžiaga, tačiau pats organizmas jų negamina. Dėl šios priežasties omega-3 riebalų rūgščių būtina gauti su maistu. Nemėgstantiems žuvies ar ją valgantiems per retai, rekomenduojama vartoti žuvų taukus.
„Žuvų taukų yra prasminga pavartoti kiekvienam, įvairaus amžiaus žmogui, kadangi, tyrimai ir apklausos rodo, su maistu, organizmui būtinų omega-3 riebalų rūgščių, gauname nepakankamai. Šios riebalų rūgštys gerina kraujotaką, mažina blogojo cholesterolio kiekį ir trombų susidarymo galimybę, taip pat gali padėti stiprinti imuninę sistemą”, – apžvelgia R.Stukas.

Pripažino vitamino D svarbą

Analizuodami pirkėjų krepšelius vaistininkai pastebi dar vieną, visiškai naują tendenciją. Lietuviai atrado vitaminą D – dar niekada iki šiol susidomėjimas juo nebuvo toks aktyvus.
Pasak R.Stuko, pastaruoju metu žmonės dažnai atlieka kraujo tyrimus, kurie parodo ir vitamino D koncentraciją. Įprastai jis yra skiriamas vaikams, tačiau, kai Lietuvoje saulėtų dienų tiek mažai, šio vitamino labai dažnai trūksta ir paaugliams, suaugusiems bei vyresnio amžiaus žmonėms.
„Vitaminas D gaminasi odoje, kai ją veikia saulės spinduliai. Žinant, kiek Lietuvoje būna saulėtų dienų, nenuostabu, kad žmonėms jo trūksta. Vitaminas D yra labai svarbus, nes dalyvauja daugelyje procesų: kalcio ir fosforo apykaitoje, palaiko normalią odos būklę, labai reikalingas kaulams ir dantims. Šis vitaminas saugo nuo osteoporozės – kaulų retėjimo, kuris vadinamas XXI amžiaus epidemija. Vitaminas D padeda kalciui įsitvirtinti kauluose”, – paaiškina medikas.

Papildyti mitybą – svarbu 

Tendencija, kad lietuviai labiau rūpinasi savo sveikata džiugina, tačiau R.Stukas atkreipia dėmesį į tai, kad dažnai žmonėms trūksta žinių apie maisto papildų vartojimą.
Profesorius sako, kad maisto papildų pagrindinė funkcija yra kompensuoti tam tikrų maisto medžiagų, vitaminų ar mineralų, kurių negauname su maistu arba jų neužtenka, trūkumą. Jie taip pat gali būti ir puiki lėtinių ligų prevencijos priemonė, užtikrinanti gerą sveikatą ir tam tikrų organų veiklą. Maisto papildai taip pat yra rekomenduojami tiems, kurių mityba ir gyvenimo būdas yra nukrypę nuo rekomenduojamų normų.
„Lietuvoje atliktas ne vienas reprezentatyvus tyrimas atskleidė, kad daugiau kaip pusės gyventojų mityba nėra visavertė. Dėl šios priežasties ją, pagal individualius poreikius, rekomenduojama papildyti maisto papildais”, – paaiškina R.Stukas.

Grįžti į ankstesnį puslapį