MPGA nariams

L-karnitinas gali pagerinti senolių gyvenimą

14 sausio, 2008

Italų mokslininkai nustatė, kad veiklioji medžiaga L-karnitinas gali sumažinti labai senų žmonių nuovargį ir pagerinti protinę veiklą.

Tyrimo dalyviams, kurie gavo L-karnitino, taip pat žymiai padidėjo raumenų masė ir sumažėjo riebalų masė. Apie tai žurnale „American Journal of Clinical Nutrition” rašo , dr. Mariano Malaguarnera ir jo kolegos iš Katanijos universiteto.

L-karnitinas padeda ląstelėms kurti energiją iš riebalų. Daugiausia šios veikliosios medžiagos randama kūno dalyse, kurios sunaudoja daug energijos tokiose kaip griaučių raumenys ir širdis. Sulaukus 70 metų, bendrasis L-karnitino kiekis organizme mažėja.

Kad patikrintų, ar L-karnitino papildai padidina šimtamečių ir vyresnių žmonių energiją, italų mokslininkų grupė pusę metų 66 šimtamečiams vyrams ir moterims kasdien duodavo du gramus L-karnitino arba placebo.

Nustatyta, kad papildą gavusiųjų cholesterolio lygis žymiai sumažėjo. Vartojusieji L-karnitiną vidutiniškai priaugo 3,8 kilogramo raumenų masės ir neteko 1,8 kilogramo riebalų. Baigiant tyrimą, gavusieji papildo per 6 minučių vaikščiojimo testą nueidavo 4 metrus toliau nei tie, kas gavo placebą.

Vartojusieji papildą teigė, jog jiems žymiai sumažėjo protinis, fizinis ir bendrasis nuovargis, o gavusieji placebo pokyčių nepajuto. Baigiant tyrimą, papildų gavusieji senoliai geriau atliko ir protinės veiklos testą, o placebo gupėje pokyčių nepastebėta.

Mokslininkai taip pat pastebi, kad papildą tiriamieji priėmė gerai, šalutinio povekio nepastebėta, praneša „Reuters Health”.

L-karnitinas yra natūrali, į B grupės vitaminus panaši veiklioji medžiaga. Tai aminorūgščių junginys, reikalingas raumenims, širdžiai, kepenims, inkstams, galvos smegenims, imuninei sistemai.
L-karnitinas yra sintetinamas kepenyse ir inkstuose, tačiau dėl įvairių priežasčių jo gali pasigaminti nepakankamai.

Grįžti į ankstesnį puslapį