MPGA nariams

Vitaminai antioksidantai gali sumažinti kataraktos riziką

21 sausio, 2008

Tyrimas parodė, kad žmonės, vartojantys daug geltonųjų (moliūgai, saldieji kukurūzai) ir tamsiųjų lapinių daržovių (kopūstai, špinatai, cikorijos), taip pat vitamino E turtingą maistą, galbūt sumažina riziką susirgti katarakta.

Grupė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkų iškėlė hipotezę, kad oksidantiniai pažeidimai gali paskatinti kataraktos formavimąsi ir kad maistingosios medžiagos su antioksidantinėmis sąvybėmis – tokios kaip vitaminas E, luteinas ir zaeksantinas – gali nuo to apsaugoti.

Luteinas ir zaeksantinas yra vieninteliai akies tinklainėje randami karotenoidai, o luteino ir zaeksantino oksidavimosi produktai sustiprina šių medžiagų gebėjimą išsaugoti akies lęšio skaidrumą, teigia mokslininkai.

Mokslininkai nustatė karotenoidų, vitaminų C bei E kiekio maiste ir kataraktos rizikos ryšį, išnagrinėję informaciją apie 35551 moterį. Jos pateko į 1993 metais atliktą pasaulinį moterų sveikatos tyrimą ir toliau buvo stebimos vidutiniškai dešimt metų.

Per tą laiką 2031 moteris susirgo katarakta. Išsamiai palyginę jų mitybą su tomis, kurios kataraktos neturėjo, tyrėjai nustatė „žymų” ryšį tarp kataraktos rizikos ir luteino, zaeksantino bei vitamino E maisto racione.

Tolesnė analizė parodė, kad moterys, kurių maisto racionas turėjo daugiausia luteino ir zaeksantino (maždaug 6716 mikrogramai per dieną) turėjo 18 procentų mažesnę riziką susirgti katarakta nei tos, kurių maiste minėtųjų medžiagų buvo mažiausia (maždaug 1177 mikrogramai per dieną).

Be to, daugiausia vitamino E su maistu ar papildais gavusios moterys (maždaug 262,2 miligramai per dieną) turėjo 14 procentų mažesnę tikimybę susirgti katarakta nei šio vitamino gavusios mažiausiai (apie 4,4 miligramai per dieną).

Pasak tyrėjų, nenustatyta, kad skirtingi vitamino C kiekiai turėtų kokios nors įtakos kataraktos rizikai, praneša „Reuters Health”.

Nors daugėja tyrimų rezultatų, kurie patvirtina vitamino E ir kitų vitaminų antioksidantų vertingumą, tačiau kol kas nėra atlikta išsamių tyrimų, per kuriuos tiriamiesiems būtų skiriami įvairūs luteino ir zaeksantino kiekiai.

Pasak mokslininkų, tokia informaciją padėtų išaiškinti luteino ir zaeksantino kaip maisto papildų vertę ir suteiktų patikimų įrodymų, kuriais būtų galima grįsti rekomendacijas dėl vitaminų įtakos kataraktos prevencijai.

Apie savo tyrimą jie paskelbė žurnalo „Archives of Ophthalmology” sausio mėnesio numeryje.

Grįžti į ankstesnį puslapį