MPGA nariams

Antioksidantai ir vėžio rizika – prieštaringa informacija

4 vasario, 2008

Išanalizavę keliolikos tyrimų, kurie apėmė per 100 tūkstančių pacientų, rezultatus, mokslininkai nustatė, kad antioksidantų papildų vartojimas apskritai nesumažina vėžio rizikos. Negana to, rūkaliai, kurie vartoja beta karotino papildus, net gali padidinti riziką susirgti su rūkymu susijusiu vėžiu ir mirti.

Nors antioksidantai buvo smarkiai giriami kaip vėžio prevencijos priemonė, įvairių antioksidantų poveikis skirtingas, ir tas poveikis įvairiems organams gali būti skirtingas. Tokią išvadą padarė dr. Aditya Bardia ir jo kolegos iš Mayo klinikos Ročerstyje (Minesotos valstija), praneša „Reuters Health”.

Jie išanalizavo 12 tyrimų, kuriuose antioksidantiniai papildai ir placebas buvo tiriami dėl tikimybės susirgti vėžiu ir mirti.

Mokslininkai nustatė, kad apskritai antioksidantų papildai nesumažina rizikos susirgti vėžiu. Atskirai ištyrę beta karotino poveikį, jie nustatė, kad papildas 10 procentų padidina rūkalių riziką susirgti vėžiu. Taip pat pastebėta tendencija, kad vartojant beta karotiną didėja rizika mirti nuo vėžio.

Seleno papildai vyrų riziką susirgti vėžiu sumažino 23 procentais, tačiau neturėjo poveikio moterims. Vitaminas E apskritai priešvėžinio poveikio neturėjo, tačiau dr. Bardia ir jo kolegos nustatė, kad šis maisto papildas 13 proc. sumažino prostatos vėžio riziką.

Pasak mokslininkų, dabar atliekamas didelis tyrimas dėl vitamino E ir  prostatos vėžio. Jų nuomone, „labai netikėtina”, kad tolesni tyrimai gali nustatyti beta karotino ir vitamino E efektyvumą vėžio prevencijai, tačiau seleno tyrimai „tokį pagrindą gali duoti”.

Grįžti į ankstesnį puslapį