MPGA nariams

Vitamino D trūkumas siejamas su padidėjusiu kraujospūdžiu

6 vasario, 2008

Mokslininkai nustatė, kad nepakankamas vitamino D kiekis organizme gali būti susijęs su padidėjusiu kraujospūdžiu, kuris padidina riziką susirgti arterine hipertenzija.

„Jungtinėse Valstijose yra išplitęs vitamino D nepakankamumas, nors to galima lengvai išvengti papildomai vartojant vitaminą D arba šiek tiek būnant saulėje”, sako dr. Vin Tangpricha.

Mokslininkai iš Emory universiteto medicinos mokyklos Atlantoje ištyrė didelio kraujospūdžio neturėjusių 7699 žmonių sistolinio kraujospūdžio ir vitamino D kiekio organizme ryšį  Tarp tiriamųjų 47 procentai buvo vyrai, 61 procentas – baltieji, o 39 procentai – juodaodžiai.

Vitamino D trūkumas nustatytas 61 procentui baltųjų ir 92 procentams juodųjų. 63 procentai tiriamųjų buvo iki 49 metų amžiaus, o kiti – per 50 metų.

Mokslininkai nustatė, kad baltųjų su pakankamais vitamino D kiekiais sistolinio kraujospūdžio, susijusio su amžiumi, didėjimas yra 20 procentų mažesnis nei tų, kieno vitamino D kiekiai yra nepakankami. Juodaodžiams šis ryšys statistiškai nereikšmingas, rašoma tyrimo ataskaitoje žurnale „American Journal of Clinical Nutrition”.

„Tyrimas nepateikia tiesioginių duomenų, kad papildomas vitamino D vartojimas sumažintų kraujospūdį”, sako dr. Tangpricha.

Mokslininkai siūlo išsamiau tirti, kaip vitamino D kiekis organizme veikia kraujospūdį, praneša „Reuters Health”.

Grįžti į ankstesnį puslapį