MPGA nariams

Linų sėmenų aliejus gali sumažinti osteoporozės riziką

4 gruodžio, 2009

Su gyvūnais atlikti tyrimai parodė, kad menopauzę išgyvenančioms arba diabetu sergančioms moterims su maistu vartojant linų sėmenų aliejų gali sumažėti rizika susirgti osteoporoze.

Egipto nacionalinio tyrimų centro mokslininkai tyrimus atliko su 70 moteriškos lyties eksperimentinių žiurkių, iš kurių trisdešimčiai buvo pašalintos kiaušidės, kad būtų simuliuojama menopauzės būsena, o dar vienai grupei buvo įdiegtas eksperimentinis diabetas.

Gyvūnai buvo suskirstyti į kelias grupes, įskaitant kontrolinę, kai kurioms jų su maistu buvo duodama linų sėmenų aliejaus.

Per du mėnesius trukusį tyrimą mokslininkai rinko duomenis apie gyvūnų šlapimo ir kraujo sudėties pokyčius.

Mokslininkai nustatė, kad diabetas gyvūnų kaulų sveikatai turėjo didesnės įtakos nei kiaušidžių pašalinimas, ir todėl daro išvadą, kad diabetas menopauzę išgyvenančioms moterims gali būti svarbesnis osteoporozės rizikos faktorius nei menopauzės sukelti hormoniniai pokyčiai.

Kartu gautieji rezultatai rodo, kad linų sėmenų aliejaus vartojimas turėjo teigiamos įtakos kaulų mineraliniam tankiui,o tai reiškia, kad toks aliejus gali padėti diabetu sergančioms moterims sumažinti osteoporozės riziką.

Egipto mokslininkai mano, kad diabeto arba menopauzės sąlygomis naudos kaulams suteikia linų sėmenų aliejuje esančios n-3 polinesočiosios riebalų rūgštys. Jie rekomenduoja atlikti daugiau tyrimų su gyvūnais ir žmonėmis, kad būtų patvirtintos jų išvados.

Tyrimo rezultatus paskelbė žurnalas „International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health”, praneša sciencedaily.com.

Grįžti į ankstesnį puslapį