MPGA nariams

Asociacija prašo Prezidento V. Adamkaus nepasirašyti Farmacijos įstatymo pataisų

12 gruodžio, 2009

Savigydos pramonės asociacija (SPA), atstovaudama maisto papildų gamintojus bei tiekėjus, kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentą Valdą Adamkų, prašydama nepasirašyti Farmacijos įstatymo pataisų įstatymo ir grąžinti jį Seimui tobulinti. Šį įstatymą Seimas priėmė gruodžio 16 dieną.

SPA labiausiai rūpimas reikalas šiame įstatyme yra itin trumpas – viso labo pusės metų – laikotarpis, per kurį iš rinkos turi būti pašalinta visa farmacijos įmonių produkcijos grupė, būtent, medicininės paskirties produktai, sakoma ketvirtadienį Prezidento kanceliarijai pateiktame prašyme.

Medicininės paskirties produktų grupė turi būti panaikinta sutinkamai su Europos Sąjungos teisės normomis, kurios pripažįsta tik vaistus ir maisto papildus. Ta nuostata visiškai suprantama ir niekas jos neginčija, tačiau kartu Europos Sąjungos teisė šiuo atveju nenurodo, per kiek laiko tokia produktų grupė turi būti panaikinta, sakoma SPA kreipimesi į Prezidentą V. Adamkų.

SPA nurodo, kad, pavyzdžiui, Vengrija tokiai pat medicininių produktų grupei 2005 metais nustatė pereinamąjį laikotarpį iki 2011 metų balandžio 1 dienos.

Tad Vengrija yra nustačiusi net 6 metų pereinamąjį laikotarpį. Taip atsargiai su savo bendrovėmis elgiasi senas vaistų gamybos tradicijas ir itin stiprų farmacijos sektorių turinti šalis, tačiau Lietuvos valdininkai, matyt, nori nustebinti visą Europos Sąjungą.

Nuo 2009 m. sausio 1 d. panaikinus lengvatinį PVM tarifą medicininės paskirties produktams, jie šiuo požiūriu prilyginti maisto papildams. Jau dabar vaistinėse yra tų pačių produktų, kurie parduodami ir kaip medicininės paskirties produktai (jei įregistruoti anksčiau ir dar ne visi parduoti), ir kaip maisto papildai (jei įregistruoti pastaruoju metu, kai medicininės paskirties produktai neberegistruojami).

Vadinasi, anksčiau įregistruoti ir dar neparduoti medicininės paskirties produktai, juos pardavus su naujuoju PVM tarifu, gali sugeneruoti ženklias ir kitų rinkos dalyvių atžvilgiu sąžiningas pajamas į valstybės biudžetą. Būtų visiškai nelogiška visiškai saugius vartoti produktus išimti iš rinkos ir juos sunaikinti, sakoma SPA kreipimesi į Prezidentą V. Adamkų.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad Ūkio ministerijos nuomone, įstatymo projekto poveikio bazinio vertinimo pažyma nepilnai atspindėjo neigiamą poveikį, kurį patirtų verslas dėl medicininės paskirties produktų grupės atšaukimo iš rinkos per pusę metų. Tačiau ankstesnioji Sveikatos apsaugos ministerija patikslinti poveikio vertinimo pažymą atsisakė.

SPA mano, kad nustačius 6 mėnesių pereinamąjį laikotarpį, būtų pažeisti medicininės paskirties produktų gamintojų ir platintojų teisėti lūkesčiai, sudarytų nepalankias verslo sąlygas ir sumažintų jų konkurencingumą rinkoje bei padarytų žalą dėl negautų pajamų, be to, kiltų didelė finansinė našta, susijusi su medicininės paskirties produktų atšaukimu iš rinkos tuo atveju, jeigu šie produktai liktų neparduoti pasibaigus nustatytam itin trumpam laikotarpiui.

Kai kurių SPA narių skaičiavimu, jie galėtų patirti iki 300000 litų nuostolį. Atsižvelgdama į rinkos mastą, SPA mano, kad sprendimas panaikinti medicininės paskirties produktų grupę iš viso paliestų apie 40-50 gamintojų.

Grįžti į ankstesnį puslapį