MPGA nariams

Tikrasis margainis gali padėti chemoterapijos pažeistoms kepenims

17 gruodžio, 2009

Ir Lietuvoje plačiai paplitęs violetinių žiedų augalas tikrasis margainis gali sumažinti žalą kepenims, kurią sukelia chemoterapija, teigia JAV mokslininkai.

Chemoterapijai naudojami vaistai dažnai sukelia kepenų uždegimą, todėl tenka mažinti vaistų dozes arba atidėti gydymą, kol uždegimas praeis. Tokie trukdžiai sumažina chemoterapijos efektyvumą.

„Mes nustatėme, kad tikrasis margainis, palyginti su placebu, buvo efektyvesnis sumažinant uždegimą”, sako tyrimo vadovė dr. Kara Kelly iš Kolumbijos universiteto vėžio centro Niujorke.

„Jei mūsų tyrimo rezultatai pasitvirtins, tikrasis margainis leis mums gydyti kepenų uždegimą arba apsaugoti nuo jo, o tai pacientams leis geriau įsisavinti chemoterapinius vaistus”, sako ji.

Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Cancer”, praneša „HealthDay News”.

Lietuvoje tikrasis margainis žydi liepos-rugpjūčio mėnesiais. Nuo seno jo lapai ir sėklos buvo naudojami skausmą malšinantiems kompresams ir įdūrimams gydyti, tačiau pastaraisiais dešimtmečiais šio augalo populiarumas sumenko. Dabar tikrasis margainis laikomas paprasčiausia piktžole.

Kitų kraštų liaudies medicinoje tikrasis margainis laikomas tinkama priemone gydyti kepenims ir apsinuodijimui grybais.

Dr. K. Kelly vadovaujamam tyrimui buvo parinkta 50 vaikų, kuriems taikyta chemoterapija dėl ūmios limfoblastinės leukemijos ir kurie tyrimo pradžioje sirgo kepenų uždegimu. Pacientams 28 dienas buvo duodama tikrojo margainio arba placebo.

Tam laikotarpiui pasibaigus, tikrąjį margainį vartojusių vaikų kepenų enzimų rodikliai buvo pagerėję, be to, daliai šių pacientų galima buvo taikyti didesnes chemoterapijos dozes, teigia mokslininkai.

Jie pabrėžia, kad reikia atlikti daugiau panašių tyrimų.

Tačiau kitų ekspertų tyrimo rezultatai neįtikino. Dr. Julio C. Barredo, Majamio universiteto medicinos mokyklos vaikų hematologijos ir onkologijos skyriaus vadovas, sako, kad tyrimas buvo itin nedidelis, trumpas, o  tikrojo margainio kiekiai buvo maži.

Dr. J. C. Barredo pastebi, kad kepenų uždegimas dėl chemoterapijos paprastai atslūgsta, kai nutraukiamas gydymas arba sumažinamos vaistų dozės. Šis specialistas irgi  mano, kad reikia atlikti didesnį tyrimą naudojant didesnes tikrojo margainio dozes.

Grįžti į ankstesnį puslapį