MPGA nariams

Europos vaistų agentūra paragino uždrausti vaistą svoriui mažinti „Reductil“

22 sausio, 2010

Europos vaistų agentūra (EVA) ketvirtadienį paskelbė rekomendaciją, kad Europos Sąjungos valstybėse būtų uždrausta pardavinėti vaistą organizmo svoriui mažinti „Reductil”.

Gydytojams rekomenduojama neskirti, o vaistininkams – neparduoti vaistų, kurių sudėtyje yra sibutramino. Šį vaistą vartojantys pacientai neatidėliodami turėtų pasikonsultuoti su savo gydytoju dėl vaisto pakeitimo kitu, o tie, kas nedelsdami nutrauks jo vartojimą, sau žalos nepadarys, teigia agentūra.

Lietuvoje iš tokių vaistų įregistruotas ir su receptu parduodamas „Reductil”, kitose Europos valstybėse jis dar parduodamas kaip „Reduxade” bei „Zelium” ir „Merida” Jungtinėse Amerikos Valstijose.

„Šių vaistų keliama rizika yra didesnė nei jų nauda”, teigia EVA.

Europos Komisija apsvarstys EVA rekomendaciją nutraukti prekybą šiais vaistais, praneša „Reuters”.

Iki šiol manyta, kad sibutraminas labai gerai mažina nutukimą ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

JAV maisto ir vaistų agentūra paskelbė nustačiusi, kad sibutraminas didina širdies priepuolio ar širdies smūgio riziką žmonėms, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis.

Jungtinėse Valstijose šio vaisto gamintojas „Abbott” įsipareigojo aiškiau perspėti, kad vaisto negali vartoti pacientai, sirgę širdies ligomis, kol per kelis mėnesius bus gauta daugiau duomenų apie vaisto šalutinį poveikį. Dabar nagrinėjami tyrimo duomenys, kuriame dalyvavo maždaug 10 tūkstančių pacientų, įskaitant kontrolinę placebo grupę.

Vartotojų organizacija „Public Citizen” paragino Maisto ir vaistų agentūrą uždrausti sibutraminą.

Į Lietuvą įvežamą „Reductil” gamina Vokietijos bendrovė „Abbott GmbH & Co. KG”. Vaistas rekomenduojamas pacientams, nutukusiems dėl netinkamų mitybos įpročių, kurių kūno masės indeksas yra 30 ar didesnis.

Grįžti į ankstesnį puslapį