MPGA nariams

Žuvies taukai mažina psichikos susirgimų tikimybę

3 vasario, 2010

Psichikos susirgimų rizikos grupei priskiriami asmenys tikimybę susirgti gali sumažinti, jei kasdien vartos žuvų taukus, teigia mokslininkai.

Tiriamiesiems tris mėnesius vartojant žuvų taukus, pasirodė, kad šis maisto papildas toks pat veiksmingas kaip ir vaistai, susirgimų šizofrenija sumažinęs ketvirtadaliu, praneša BBC.

Mokslininkai mano, kad tokį poveikį turėjo žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys, kurios apskritai žmogui labai naudingos.

„Mūsų gautos išvados, kad gydymas natūralia medžiaga gali apsaugoti nuo psichinių susirgimų arba bent nutolinti jų pradžią, suteikia vilčių, kad gali būti alternatyvų antipsichoziniams vaistams”, rašoma tyrimo ataskaitoje. Ją paskelbė žurnalas „Archives of General Psychiatry”.

Antipsichoziniai vaistai stiprūs ir gali turėti smarkų šalutinį poveikį, ir todėl kai kurie žmonės negali jų vartoti. Tuo tarpu žuvų taukus vartoti lengva, jie paprastai neturi šalutinio poveikio.

Austrijos, Australijos ir Šveicarijos mokslininkai tyrė, kaip gydomas 81 žmogus, priskiriamas itin didelės rizikos susirgti psichozėmis kategorijai. Tai apsprendė jų šeimos narių susirgimai šizofrenija ar panašiomis ligomis, taip pat jų pačių pirmieji tokių ligų požymiai

Pusė tiriamųjų tris mėnesius kasdien vartojo žuvų taukus (po 1,2 gramo omega-3 rūgščių), o kiti gavo placebo (kokoso aliejaus). Po to tiriamieji buvo stebimi metus.

Žuvies taukus vartojusiųjų grupėje nustatyti du psichoziniai sutrikimai, o placebo grupėje – 11 (atitinkamai 4,9 procento ir 27,5 procento grupės narių).

Remdamiesi šiais duomenimis, mokslininkai teigia, kad kas ketvirtas didelės rizikos grupės asmuo, vartojęs žuvų taukus, vienerių metų laikotarpiu gali išvengti susirgti psichozėmis, praneša BBC.

Grįžti į ankstesnį puslapį