MPGA nariams

Vokietijos agentūra ragina uždrausti „mažus“ energetinius gėrimus

5 vasario, 2010

Vokietijos sveikatos priežiūros tarnyba paskelbė išsamų dokumentą, kuriuo perspėja dėl pernelyg didelio energetinių gėrimų mažose pakuotėse vartojimo.

Kalbama apie 25-75 mililitrų energetinių gėrimų pakuotes (angl. „energy shots”), o tokie produktai yra vienas greičiausiai augančių tarptautinės gėrimų rinkos segmentų, praneša nutraingredients.com.

Federalinis rizikos vertinimo institutas (BfR) teigia, kad nenustatyta jokių neišvengiamų pavojų sveikatai, jei laikomasi gamintojo rekomendacijos išgerti vieną mažąjį energetinį gėrimą per dieną, tačiau vartotojai neturėtų vadovautis tokiu patarimu, kadangi tokie gėrimai apskritai yra nesaugūs.

BfR rekomenduoja tokius produktus uždrausti.

Pagrįsdama savo nuomonę, BfR pabrėžia, kad 25-75 mililitrų pakuotėse gali būti 50-200 mikrogramų kofeino ir 200-1000 mikrogramų taurino, o tokie produktus dažniausiai vartoja jauni žmonės naktiniuose klubuose.

Tokia aplinka nuteikia tam, kad rekomendacijų nebūtų laikomasi, todėl vartojant „mažus” energetinius gėrimus, greičiausiai bus viršyti leidžiami kofeino ir taurino kiekiai, tuo tarpu įprastiniams energetiniams gėrimams rekomenduojami kiekiai nenustatomi.

Raginimas uždrausti „mažuosius” energetinius gėrimus priimtas nepaisant to, kad ant tokių produktų pakuočių skelbiami perspėjimai jais nepiktnaudžiauti, taip pat perspėjimai jų nevartoti vaikams, nėščiosioms, kofeinui jautriems asmenims ir pan.

BfR nurodo, kad naktiniuose klubuose „mažieji” energetiniai gėrimai dažnai vartojami su alkoholiu, o tai padidina riziką sveikatai. Populiariausi iš tokių „mažų” energetinių gėrimų yra „Red Bull”.

BfR primena, kad piktnaudžiavimas kofeinu sukelia tokius neigiamus pojūčius kaip nervingumas, dirglumas, nemiga, pykinimas, galvos skausmas, drebulys, padidėjęs jautrumas, suvokimo sutrikimai, šlapimo išsiskyrimas, aritmija, tachikardija, padažnėjęs kvėpavimas ir virškinamojo trakto sutrikimai.

Grįžti į ankstesnį puslapį