MPGA nariams

Atmestas „Danone“ teiginys apie pieno mišinio naudą kūdikių imunitetui

8 vasario, 2010

Europos maisto saugos tarnyba (EMST) paskelbė atmetusi Prancūzijos pieno pramonės milžinės „Danone” paraišką, jog šio koncerno produktas „Immunofortis” „natūraliai stiprina kūdikio imuninę sistemą”.

„Danone” tarnybai buvo pateikusi 30-ties tyrimų dosjė, tačiau EMST juos įvertino kaip ribotus, nenuoseklius ir nereikšmingus. Europos Komisija yra įgaliojusi EMST įvertinti sveikatinimo teiginius, kuriuos galima vartoti su maisto papildais arba maisto produktais vaikams ir kūdikiams.

„Danone” atstovas pareiškė, kad jie pasinaudos teise per 30 dienų atsakyti į EMST nuomonę, pranešė nutraingredients.com.

„Danone” savo produktą „Immunofortis” pateikia kaip „unikalų patentuotą specialių prebiotikų mišinį”, kuris dedamas į pieno mišinį „Aptamil”.

Tokiu pavadinimu šis produktas platinamas ir Lietuvoje, teigiant, kad jis skirtas „natūraliam Jūsų kūdikio imuniteto stiprinimui”. Kitose rinkose šis produktas gali būti platinamas „Nutrilon” pavadinimu.

Savigydos pramonės asociacijos direktorius Edvinas Butkus pažymi, kad EMST išvados nenuvainikuoja apskritai prebiotikų, o tik eilinį kartą atmetė pieno pramonės nepagrįstas pretenzijas „gydyti” žmones, pradedant kūdikiais ir baigiant pensininkais.

Pasak E. Butkaus, tikėtina, kad kaip ir kitais panašiais atvejais, gamintojas tik sustiprins reputaciją prarandančio produkto reklamą, kol klaidinantys teiginiai nėra oficialiai uždrausti.
Prebiotikus mokslininkai išskyrė maždaug prieš dešimt metų.

Prebiotikai yra tam tikros balastinės (skaidulinės) medžiagos, kuriomis maitinasi „gerosios” žarnyno bakterijos. Prebiotikų vartojimas skatina sveikatai naudingų bakterijų augimą, ir jie turi panašią reikšmę kaip ir probiotikai. Prebiotikų gausu skaiduliniame maiste: kruopų košėje, sėlenose, rupaus malimo duonoje.

Probiotikų ir prebiotikų produktus kaip maisto papildus gamina farmacijos įmonės.

EMST tęsia Europos Sąjungos rinkoje esančių maisto papildų ir specialiųjų produktų naudos sveikatai vertinimą. EMTS pateikus savo išvadas ir jas patvirtinus Europos Komisijai, bendrovės turės per šešis mėnesius prisitaikyti prie sprendimų leisti arba drausti vieną ar kitą sveikatinimo teiginį.

Grįžti į ankstesnį puslapį