MPGA nariams

Karotenoidai gali sumažinti rūkančiųjų krūties vėžio riziką

11 vasario, 2010

Švedų mokslininkai nustatė, kad tikimybė rūkančioms moterims susirgti krūties vėžiu gali sumažėti, jei jos vartos daugiau karoteno turtingo maisto.

Gydytojai apskritai rekomenduoja vengti tabako, tačiau naujausios tyrimo rezultatai atskleidė, kad rūkančios moterys gali turėti naudos vartodamos daugiau alfa ir beta karoteno turtingo maisto. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „European Journal of Cancer”.

Karotenoidų, o ypač beta karoteno, ryšys su vėžiu vertinamas prieštaringai, kadangi keli tyrimai atskleidė, jog beta karoteno papildų vartojimas gali padidinti rūkančiųjų riziką susirgti plaučių vėžiu, praneša nutraingredients.com.

Naujajame tyrime 36664 moterys buvo stebimos devynis su puse metų, per tą laiką nustatyti 1008 krūties vėžio atvejai.

Nenustatyta ryšio apskritai tarp maistinių karotenoidų vartojimo ir krūties vėžio rizikos, tačiau didesnis nei paprastai alfa ir beta karotenų vartojimas susietas su 60 procentų mažesne tikimybe rūkančioms moterims susirgti hormonams jautriu krūties vėžiu.

Pasaulyje kasmet krūties vėžys nustatomas daugiau kaip milijonui moterų, o didžiausias šių susirgimų dažnis – Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Nyderlanduose. Lietuvoje krūties vėžys yra dažniausia moterų onkologinė liga.

Dr. Susanna Larsson vadovaujami Karolinska instituto mokslininkai teigia, kad biologiniu požiūriu paaiškinama, kodėl karotenoidai gali sumažinti krūties vėžio riziką.

Jų vertinimu, galimas alfa ir beta karotenų apsauginis poveikis nuo krūties vėžio pasireiškia per jų antioksidantines savybes. „Apsauginis karotenoidų poveikis taip pat gali būti stipresnis rūkantiesiems, kadangi tabako dūmai sukelia oksidantinį stresą”, teigia mokslininkai.

Karotenoidai yra natūralios dažančios medžiagos, kurios suteikia geltoną, oranžinę ir raudoną spalvas kuo įvairiausiems vaisiams ir daržovėms.

Grįžti į ankstesnį puslapį