MPGA nariams

Vitaminas D gali apsaugoti pagyvenusius žmones nuo širdies ligų ir diabeto

19 vasario, 2010

Vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonėms organizme sukaupus daug vitamino D, jų rizika susirgti širdies ligomis sumažėja trečdaliu, teigia britų mokslininkai.

Varviko universiteto mokslininkai pirmą kartą sistemiškai išnagrinėjo turimus duomenis, ieškodami vitamino D kiekio kraujyje ryšio su tokiais kardiometaboliniais sutrikimais, kaip širdies ir kraujagyslių ligos, antrojo tipo diabetas ir metabolinis sindromas.

Analizei panaudoti praėjusiame dešimtmetyje atliktų 28 tyrimų duomenys apie 99745 asmenis. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Maturitas”, praneša sciencedaily.com.

Mokslininkai nustatė, kad daugiausia vitamino D turėjusių asmenų rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis buvo 33 procentais mažesnė, antrojo tipo diabetu – 55 procentais, o metaboliniu sindromu – 51 procentu mažesnė palyginti su tais asmenimis, kurių kraujyje vitamino D buvo mažiausia.

Pasak tyrimo vadovo dr. Oscar Franco, mažinant vitamino D nepakankamumą tarp pagyvenusių žmonių galima „sulėtinti dabartinę kardiometabolinių susirgimų epidemiją”.

Jis pažymi, kad tokioms rekomendacijoms pagrįsti reikia atlikti papildomų placebu kontroliuojamų tyrimų, taip pat ištirti, ar maisto papildų su vitaminu D vartojimas gali sumažinti tokių susirgimų riziką.

Mokslininkai teigia, kad beveik pusė visų žmonių turi mažiau vitamino D nei optimalus kiekis, ir ši problema didėja, žmonėms vis daugiau laiko leidžiant patalpose.

Žmogaus oda vitaminą D sintetina tiesioginiuose saulės spinduliuose, tačiau vyresniojo amžiaus žmonės, ypač gyvenantys šiaurinėse platumose, retai gauna pakankamai saulės ir turi vartoti papildus, kad sukauptų pakankamą vitamino D kiekį. Jo trūkstant, didėja pavojus sveikatai.

Vitamino D nepakankamumo simptomai yra raumenų skausmas, silpni kaulai, energijos trūkumas ir nuovargis, susilpnėjęs imunitetas, polinkis į depresiją ir nuotakų kaita, miego sutrikimai.

Grįžti į ankstesnį puslapį