MPGA nariams

Vartodami daug kalcio, brandaus amžiaus žmonės mažina mirties riziką

26 vasario, 2010

Kalcio vartojant daugiau nei oficialiai rekomenduojama, rizika brandiems ir pagyvenusiems žmonėms mirti dėl kuo įvairiausių priežasčių sumažėja ketvirtadaliu, rodo Švedijoje atliktas tyrimas.

Karolinska instituto mokslininkai išnagrinėjo duomenis apie 23366 vyrus, kurių amžius buvo nuo 45 iki 79 metų ir kurie nevartojo maisto papildų. Nuo 1998 iki 2007 metų dėl įvairių priežasčių mirė 2358 vyrai, įskaitant 819 atvejų dėl širdies ir kraujagyslių ligų ir 738 atvejus dėl vėžio.

Tarp daugiausiai kalcio vartojusiųjų tiriamųjų mirties dėl bet kurių priežasčių atvejų buvo 25 procentais mažiau nei tarp tų, kurie kalcio vartojo mažiausiai.

Toje tiriamųjų grupėje, kur šio mineralo vidutiniškai kasdien buvo suvartojama po 1953 miligramus, pastebėtas nereikšmingas mirties vien tik nuo širdies ligų sumažėjimas palyginti su grupe, kurioje kalcio vidutiniškai buvo suvartojama po 990 miligramų. Tyrimo ataskaitą paskelbė „American Journal of Epidemiology”, praneša nutraingredients.com.

Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje, rekomenduojama kalcio paros norma yra 800 mg, Jungtinėse Amerikos Valstijose vyrams ir moterims nuo 19 iki 50 metų rekomenduojama paros norma yra 1000 mg.

Švedų tyrimas taip pat nustatė, kad suvartojamo magnio kiekiai nesusiję su mirtimi dėl bet kokių priežasčių, širdies ligų arba vėžio.

Šio tyrimo išvados apie mirtis dėl širdies ligų sutampa su kitų tyrimų duomenimis, kurie nustatė, kad kalcis gali sumažinti kraujospūdį ir riziką susirgti hipertenzija.

Įvairūs tyrimai taip pat susiejo kalcį su mažesne žarnyno (kai kalcis vartojamas su vitaminu D) ir prostatos vėžio rizika. Tačiau pastarasis tyrimas nenustatė reikšmingo kalcio vartojimo ir mirties nuo vėžio rizikos ryšio.

Pagrindiniai maistiniai kalcio šaltiniai yra pienas ir jo produktai (ypač fermentinis sūris), mineralinis vanduo, grūdai, jautiena, žuvis, soja, riešutai, saulėgrąžos, kopūstai, brokoliai, žemuogės, kriaušės, slyvos.

Grįžti į ankstesnį puslapį