MPGA nariams

Selenas gali sumažinti riziką susirgti diabetu

20 kovo, 2010

Vyrams organizme turint daug seleno, gali sumažėti tikimybė, kad sutriks kraujyje esančio cukraus metabolizmas, o tai gali apsaugoti nuo diabeto, teigia Prancūzijos mokslininkai.

Tačiau šio mineralo kiekiai neturėjo įtakos moterų kraujo cukraus metabolizmui (disglikemijai). Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas  „Nutrition & Metabolism”.

„Reikia nustatyti optimalius suvartojamo seleno kiekius, kurie leistų minimalizuoti galimus šalutinius veiksnius, turinčius įtakos gliukozės metabolizmui, kartu optimizuojant antrojo tipo diabeto prevenciją”, rašo mokslininkai. Jų nuomone, tokie duomenys leistų nustatyti, kokioms žmonių grupėms padėtų maisto papildai su selenu.

Šis tyrimas ypatingos reikšmės turi Europai, kur su maistu gaunamo seleno kiekiai mažėja, Europos Sąjungos valstybėms įvedus importo mokesčius kviečiams iš JAV, kur seleno kiekiai yra dideli dėl ten naudojamų trąšų, praneša nutraingredients.com.

Dėl to vidutinis su maistu gaunamo seleno kiekis Jungtinėje Karalystėje sumažėjo nuo 60 iki 34 mikrogramų per dieną, o tai paskatino susirūpinti, kad dirva ir trąšos būtų praturtintos selenu. Tokios trąšos naudojamos Suomijoje.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama seleno paros norma yra 55 mikrogramai, o didžiausias leistinas kiekis yra 300 mikrogramų per dieną.

Prancūzų mokslininkai 9 metus stebėjo 1162 sveikus vyrus ir moteris, ir per tą laiką  disglikemija  nustatyta 70 vyrų ir 57 moterims.

Pradedant tyrimą, vyrai vidutiniškai turėjo 1,08 mikromolio seleno litre kraujo, o moterys – 1,1 mikromolio. Daugiausia (1,19-1,97 mikromolio) seleno turėjusiems vyrams tikimybė, jog išsivystys disglikemija,  buvo 50 procentų mažesnė palyginti su vyrais, kurie seleno turėjo mažiausiai.

Mokslininkams lieka neaišku, kodėl selenas nepadeda moterims. Galbūt taip yra todėl, kad moterys apskritai sveikesnės ir kad jų organizmo antioksidantinė geba yra didesnė, galbūt skiriasi ir tai, kaip vyrų ir moterų organizmas įsisavina seleną.

Tirdama maisto papildų gamintojų pateiktą informaciją, Europos maisto saugos tarnyba (EMST) neseniai padarė išvadą, kad selenas gali padėti apsaugant DNR, proteinus ir lipidus nuo oksidantinės žalos, gali padėti normaliam imuninės sistemos funkcionavimui, normaliai tiroidinei funkcijai ir normaliai spermatogenezei.

Grįžti į ankstesnį puslapį