MPGA nariams

Omega-3 gali padėti mažai žuvies valgantiems žmonėms apsaugoti savo širdį

1 balandžio, 2010

Jei mažai žuvies valgantys žmonės vartoja daug omega-3 riebalų rūgščių, gali sumažėti rizika jiems susirgti širdies ligomis ar patirti širdies smūgį, rodo Nyderlanduose atliktas tyrimas.

Kasdien suvartojant maždaug 240 miligramų eikozapenteno riebalų rūgšties (EPR) ir dokozahekseno riebalų rūgšties (DHR), rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis buvo perpus mažesnė palyginti su tais, kas tokių rūgščių suvartoja maždaug 40 miligramų. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Journal of Nutrition”, praneša nutraingredients.com.

Be to, vartojantiems daug EPR ir DHR rizika patirti širdies smūgį buvo 38 procentais mažesnė.   Vageningeno universiteto mokslininkų tyrimas apėmė daugiau kaip 21 tūkstantį žmonių, kurie žuvies vartojo nedaug.

Omega-3 polinesočiosios riebiosios rūgštys, visų pirma EPR ir DHR, siejamos su keleriopa nauda sveikatai, įskaitant mažesnę širdies ir kraujagyslių ligų bei kai kurių vėžio rūšių tikimybę, geresnį nėščiosios vaisiaus vystymąsi, sąnarių sveikata, geresniu elgesiu ir nuotaika.

Nyderlandų mokslininkų tyrime dalyvavo 21342 žmonės, kurių amžius buvo nuo 20 iki 65 metų ir kurie žuvies suvartodavo nuo 1,1 iki 17,3 gramų per dieną. Per kiek daugiau nei 11 metų trukusį stebėjimą 647 tiriamieji mirė, ir 82 mirtys susietos su širdies ir kraujagyslių ligomis, įskaitant 64 mirtis nuo širdies smūgio.

Nustatyta, kad daugiausia (234 miligramų per dieną) EPR ir DHR vartojusiems asmenims rizika mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų buvo 51 procentu mažesnė palyginti su tų rūgščių vartojusiems mažiausiai (40 miligramų per dieną).

Tyrėjai daro išvadą, kad mažai žuvies vartojantiems asmenims jos arba omega-3 rūgščių ėmus vartoti daugiau, gali sumažėti širdies smūgio arba kitų mirštamų širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Grįžti į ankstesnį puslapį