MPGA nariams

Amerikiečiai susirūpinę dėl nepakankamo vitamino D ir kalcio vartojimo

2 balandžio, 2010

JAV atliktas tyrimas parodė, kad amerikiečiai gauna nepakankamai vitamino D ir kalcio nepaisant to, kad nemažai gyventojų vartoja maisto papildus.

Mokslininkai išanalizavo pastarojo nacionalinio sveiktos ir mitybos tyrimo duomenis, kad įvertintų, kiek vitamino D ir kalcio gyventojai gauna su maistu ir vandeniu bei vartodami maisto papildus. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Journal of Nutrition”, praneša nutraingredients-usa.com.

Tyrimo duomenys leido padaryti išvadą, kad nors maisto papildai populiarėja, kalcio ir vitamino D nepakankamumas tebelieka gana išplitęs.

Šių maistingųjų medžiagų gana daug gauna vos tik gimę arba vaikščioti pradedantys kūdikiai, tačiau tokių paauglių ir suaugusiųjų yra žymiai mažiau.

Pavyzdžiui, tik 13 procentų 14-18 metų merginų kalcio suvartojo reikiamą kiekį, įskaitant ir šio maisto papildo vartojimą. Vyresnio amžiaus vyrai ir moterys taip pat retai suvartoja pakankamai vitamino D arba kalcio.

Ir taip yra nepaisant to, kad gana daug JAV gyventojų vartoja maisto papildus. 43 procentai amerikiečių teigia vartoję kalcį (2003-2006 metų duomenys), o 37 procentai – vitaminą D (2005-2006 metų duomenys). Apskritai, 53 procentai amerikiečių tuo metu teigė vartojantys maisto papildus.

Tačiau kai kuriose amžiaus grupėse maisto papildų vartojimas turėjo didelės įtakos, kad didesnė dalis žmonių maistingųjų medžiagų gautų pakankamai.

Pavyzdžiui, 21 procentas 19-30 metų moterų grupėje vitamino D pakankamai gavo su maistu palyginti su 41 procentu, kai buvo įskaičiuota ir tai, kad dalis jų vartojo ir maisto papildus.

Kai dėl kalcio, tik 22 procentai 51-70 metų amžiaus vyrų pakankamai jo gavo su maistu ir vandeniu palyginti su 32 procentais įskaičiavus ir maisto papildų vartojimą.

Tyrimo autoriai pažymi, kad gautieji duomenys parodo žymią įtaką visavertei žmogaus mitybai.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama vitamino D paros norma yra 5 mikrogramai, o kalcio – 800 miligramų.

Grįžti į ankstesnį puslapį