MPGA nariams

Lietuvos studentai medikai aktyviai vartoja maisto papildus

6 balandžio, 2010

Medicinos mokslų studentai aktyviai vartoja maisto papildus, visų pirma, siekdami apskritai sustiprinti savo organizmą ir imuninę sistemą.

Studentai medikai daugiausia renkasi sudėtinius vitaminų ir mineralinių medžiagų preparatus,   parodė 2007 metų pabaigoje atlikta apklausa. Tyrimo ataskaitą paskelbė Higienos instituto leidinys „Visuomenės sveikata”.

Apklausoje dalyvavo 300 dieninių studijų studentų medikų, studijuojančių Vilniaus universiteto Medicinos fakultete ir Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakultete.

Nustatyta, kad maisto papildus vartoja 74,3 proc. apklaustų studentų medikų. Studentai maisto papildus vartoja, nes mano, kad jie veiksmingi siekiant pagerinti sveikatą ir būtini organizmui. Tarp papildų vartojimo ir darbinio užimtumo, pajamų lygio, studento abiejų tėvų išsilavinimo statistiškai reikšmingo ryšio nenustatyta.

Norėdami sustiprinti savo organizmą maisto papildus vartoja 40,4 proc. apklaustųjų studentų, sveikai odai, plaukams, nagams palaikyti – 16,1 proc. tiriamųjų, dėl nevisavertės mitybos atsiradusiam vitaminų ir mineralinių medžiagų trūkumui kompensuoti – 13,9 proc., likusieji 29,6 proc. pasiskirsto tarp norinčiųjų pagerinti specifines organizmo funkcijas, pavyzdžiui, atminčiai gerinti.

Dažniausiai (27,1 proc.) maisto papildus studentai vartoja 1-2 mėn, 24,7 proc. – 3-4 mėn, o 21,9 proc. – beveik kasdien.

Tyrimą atliko Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas ir Vilniaus visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Irina Voicechovskaja.

Pasak jų, jei žmogus valgytų įvairų maistą, pakankamai šviežių daržovių ir vaisių, laikytųsi kitų sveikos mitybos rekomendacijų, jis gautų visų reikiamų maisto medžiagų ir maisto papildai būtų nereikalingi.

Tačiau tyrimo autoriai, remdamiesi ankstesniais duomenimis, pabrėžia, kad Lietuvos studentų mityba nėra sveika. Jiems trūksta laiko pavalgyti, dažnai nespėja papusryčiauti, valgo šaltą maistą, užkandžiauja menkaverčiais produktais, mityba neįvairi, sutrikęs jų mitybos režimas.

Grįžti į ankstesnį puslapį