MPGA nariams

Vitaminai ir kalcis gali sumažinti krūties vėžio tikimybę

21 balandžio, 2010

Vitaminai ir kalcio maisto papildai gali sumažinti riziką susirgti krūties vėžiu, paskelbta metiniame Amerikos vėžio tyrimų asociacijos susirinkime.

„Tai nėra betarpiškas poveikis. Nėra taip, kad šiandien išgeriate vitaminų, o rytoj sumažėja rizika susirgti krūties vėžiu. Iš tiesų mes pastebėjome ilgalaikį poveikį sumažinant susirgimų krūties vėžiu”, teigia dr. Jaime Matta iš Puerto Riko Ponco medicinos mokyklos.

Pasak dr. J. Matta, tyrimais nustatyta, kad kalcio papildai sustiprina DNR gebėjimą pasitaisyti, o tai yra sudėtingas biologinis procesas, kuriame dalyvauja daugiau kaip 200 proteinų ir kuriam sutrikus atsiranda mutacijų ir galima susirgti vėžiu.

Tyrime dalyvavo 268 krūties vėžiu sirgusios moterys, o kontrolinėje grupėje buvo 457 sveikos moterys. Tikimybė susirgti krūties vėžiu buvo didesnė toms moterims, kurios buvo vyresnės, jų šeimoje pasitaikė tokių susirgimų, nebuvo maitinusios krūtimi ir kurių DNR gebėjimas pasitaisyti buvo silpnesnis.

Tyrime vartojusioms vitaminus tikimybė susirgti krūties vėžiu sumažėjo 30 procentų, o vartojusioms kalcio maisto papildų – 40 procentų, praneša sciencedaily.com.

Įvertinus tiriamųjų  DNR gebėjimą pasitaisyti, kalcio papildai įvertinti kaip neturintys poveikio krūties vėžiui, tačiau vitaminų vartojimo ir krūties vėžio tikimybės sumažėjimo ryšys išliko.

„Mes nekalbame apie itin dideles tokių vitaminų ir kalcio papildų dozes, ir tai laikome viena galimybių sumažinti šio susirgimo rizką”, sako dr. J. Matta.

Grįžti į ankstesnį puslapį