MPGA nariams

Nėščiosioms vartojant vitaminą A, geriau išsivysto kūdikių plaučiai

13 gegužės, 2010

Prastai besimaitinančioms nėščiosioms vartojant vitamino A papildus, jų kūdikių plaučiai buvo labiau išsivystę, ir tai galima buvo pastebėti ir po devynių metų, rodo JAV mokslininkų atliktas tyrimas.

Vitamino A vartojusių moterų vaikų plaučių tūris buvo vidutiniškai 3 procentais didesnis palyginti su kontroline grupe.

Atsitiktinių imčių placebu kontroliuojamas tyrimas buvo atliktas Nepale, jame dalyvavo 1371 vaikas, praneša „Reuters Health”. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „New England Journal of Medicine”.

Tačiau kai nėščiosioms buvo duodama beta karotino – provitamino, iš kurio kepenyse gaminamas vitaminas A, jų vaikų plaučių tūris nebuvo didesnis.

„Didesnis vitamino A bioefektyvumas palyginti su beta karotinu gali būti paaiškinamas jų įsisavinimo ir metabolizmo skirtumais”, daro išvadą tyrėjai, kuriems vadovavo dr. William Checkley iš Johns Hopkins medicinos mokyklos.

Mokslininkai mano, kad pasaulyje vitamino A nepakankamumas būdingas 190 milijonų ikimokyklinio amžiaus vaikų ir 19 milijonų nėščiųjų. Vitamino A trūkumas gali sukelti sveikatos problemų nėštumo ir vaikų ankstyvojo vystymosi laikotarpiu, dėl jo kasmet apanka iki pusės milijono vaikų.

Pasaulio bankas yra paskelbęs, kad vitamino A papildų vartojimas išlaidų požiūriu yra vienas efektyviausių būdų gerinti žmonių sveikatą. Nepale kaip tik įgyvendinama nacionalinė ikimokyklinio amžiaus vaikų aprūpinimo vitaminu A programa.

Grįžti į ankstesnį puslapį