MPGA nariams

Augalų flavonoidas apigeninas gali apsaugoti nuo leukemijos

4 birželio, 2010

Vartodami tokius augalus kaip salieras ir petražolė, kurie turi flavonoido apigenino, žmonės gali padėti sau apsisaugoti nuo leukemijos, teigia olandų mokslininkai.

Dr. Maikel Peppelenbosch iš Groningeno universiteto sako, jog bandymais nustatyta, kad apigeninas, kurio esama vaisiuose ir daržovėse, sugebėjo sustabdyti dviejų rūšių leukemijos pažeistų ląstelių vystymąsi ir sumažino jų išgyvenimo galimybę.

Dr. M. Peppelenbosch sako, kad gautos išvados teikia vilčių, jog apigeninas gali apsaugoti nuo leukemijos, praneša „Reuters”. Tyrimo ataskaitą paskelbė mokslinis žurnalas „Cell Death and Disease”.

Tačiau mokslininkas perspėja, kad bandymais taip pat nustatyta, jog apigeninas turi atsparumo chemoterapijai savybių, o tai gali reikšti, kad jis gali turėti nepageidaujamos įtakos įprastiniam gydymui, kuris taikomas leukemija sergantiems pacientams.

„Apigeninas gali būti naudingas apsisaugoti nuo leukemijos, tačiau jo nederėtų vartoti, kai nustačius ligą pacientui taikoma chemoterapija,” sako dr. M. Peppelenbosch.

Flavonoidai turi antioksidantinių savybių, kurios ląsteles apsaugo nuo žalos, kurią sukelia deguonies molekulės. Apigenino turi salierai, petražolės, raudonasis vynas, pomidorų padažas ir kitas augalinis maistas, taip pat vaistinė ramunėlė, melisa.

Jau anksčiau tyrimais nustatyta, kad apigeninas gali padėti apsisaugant nuo kiaušidžių ir prostatos vėžio.

Flavonoidai paprastai vadinami vitaminu P.

Grįžti į ankstesnį puslapį