MPGA nariams

Vitaminas K gali mažinti riziką susirgti diabetu

9 birželio, 2010

Vartojant daugiau vitamino K, gali sumažėti rizika susirgti antrojo tipo diabetu, rodo Olandijoje atliktas didelis tyrimas.

Vitamino K vartojimą padidinus po 10 mikrogramų, antrojo tipo diabeto rizika kaskart sumažėja 7 procentais, teigiama žurnale „Diabetes Care” apskelbtame straipsnyje.

Tačiau šis tarpusavio ryšys neįrodo esant priežastinį ryšį, ir reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų ištirta galima vitamino K turtingo maisto nauda antrojo tipo diabeto rizikai sumažinti, teigia tyrimo autoriai.

Yra dvi pagrindinės vitamino K rūšys – filochinonai (vitaminas K1) ir menachinonai (vitaminas K2). K1 turi žaliosios lapinės daržovės kaip salotos, brokoliai ir špinatai, taip pat pomidorai, žalieji žirneliai, šermukšnio vaisiai, žemuogės. K1 įprastiniame vakarietiškame maiste sudaro maždaug 90 procentų žmogaus gaunamo vitamino K, o vitaminas K2 sudaro 10 procentų.

Vitaminą K2 gamina žmogaus žarnyne esančios bakterijos. Jo yra ir gyvulinės kilmės produktuose, daugiausiai – kepenyse bei fermentiniame sūryje.

Utrechto universiteto medicinos centro ir  Olandijos nacionalinio visuomenės sveikatos ir aplinkos instituto mokslininkai išanalizavo duomenis apie 38094 žmones, kurie buvo 20-70 metų amžiaus. Informacija surinkta pildant mitybos klausimynus, tyrimas truko daugiau kaip 10 metų.

Per tą laikotarpį diabetu susirgo 918 tiriamieji. Išanalizavę duomenis, mokslininkai nustatė, kad 10 mikrogramų padidinus menachinonų vartojimą, antrojo tipo diabeto rizika kaskart sumažėja 7 procentais, praneša nutraingredients.com.

Pastaruoju metu gydytojai pastebi, kad vis daugiau žmonių, taip pat ir vaikų, suserga antrojo tipo cukriniu diabetu. Tam daugiausia įtakos turi persivalgymas ir antsvoris bei fizinio aktyvumo stoka.

Tiek pirmojo, tiek antrojo tipo diabetas priskiriamas prie paveldimų ligų.

Naujasis olandų tyrimas papildo jau turimus duomenis apie vitamino K naudą kaulams, sąnariams, odai, širdžiai ir kraujagyslėms bei prostatai.

Be to, šį pavasarį JAV mokslininkai paskelbė, kad  su maistu ar maisto papildais gaunant daugiau vitamino K, gali sumažėti rizika susirgti limfinės sistemos vėžiu.

Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, rekomenduojama vitamino K paros norma yra 75 mikrogramai.

Grįžti į ankstesnį puslapį