MPGA nariams

Valdžios institucijos spaudžia, tačiau kol kas neįveikia nelegalios „Helvetia Apotheke“

8 liepos, 2010

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pranešė nustačiusi, kad Lietuvoje neregistruota ir atitinkamai veiklai leidimo neturinti bendrovė platina ir reklamuoja nelegalius „Helvetia Apotheke” prekės ženklo maisto papildus ir kad ikiteisminį tyrimą tęsia Policijos departamentas, Mokesčių inspekcija ir kitos žinybos.

Tačiau VMVT pranešimo paskelbimo dieną „Helvetia Apotheke” prekės ženklo maisto papildų tinklalapis www.helvetia.lt toliau siūlė „nemokamai” užsisakyti Lietuvoje neregistruotų maisto papildų „NeoSlim” ir „ArthroPrim”, o šioje nelegalioje veikloje dalyvaujantys asmenys skambino telefonu kuo įvairiausiems žmonėms, siūlydami šiuos produktus.

Lietuvos spaudoje buvo aprašyta, kad tokiems neegzistuojančios bendrovės atstovams telefonu išgavus žmogaus sutikimą jam siųsti maisto papildus, vėliau, po „nemokamo bandomojo laikotarpio”, praktiškai labai sunku jų atsisakyti.

Dar vasarį dėl akivaizdžiai nelegalios veiklos platinant „Helvetia Apotheke” prekės ženklo maisto papildus į VMVT kreipėsi Savigydos pramonės asociacija.

VMVT dabar pranešė dar vasario mėnesį nustačiusi, kad įmonė „Helvetia Direct Marketing” interneto svetainėje www.helvetia.lt platina ir reklamuoja maisto papildus „NeoSlim” ir „ArthroPrim”, neturėdama Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo.

Pasak VMVT pranešimo, įmonė „Helvetia Direct Marketing” Lietuvoje nėra registruota, o dėl jos vykdomos veiklos vyksta ikiteisminis tyrimas. Nustatyta, kad tokiu pat pavadinimu maisto papildus platinanti įmonė įsteigta Kroatijoje, kuri gudrauja vartotojus viliodama nemokamu papildų siuntimu. Vėliau, pirkėjui atsisakius, ir toliau siunčia prekes, už kurias reikalauja susimokėti.
VMVT praneša gavusi vartotojų skundų, kad įmonės „Helvetia Direct Marketing” atstovai (taip jie save pristato) skambina telefonu ir siūlo įsigyti minėtų maisto papildų, taip pat žmonėms kilo neaiškumų, iš kur skambinantys atstovai gauna jų duomenis – vardus, pavardes, telefono numerius.

„Atsižvelgus į tai, kad įmonė vykdė veiklą, neturėdama šiai veiklai būtino leidimo, ir kad buvo gauta vartotojų nusiskundimų dėl maisto papildų „NeoSlim” ir „ArthroPrim”, informacija apie prekybą maisto papildais buvo perduota Policijos departamentui, Valstybinėms mokesčių bei duomenų apsaugos inspekcijoms. Be to, įmonei „Helvetia Direct Marketing” surašytas protokolas už Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo pažeidimus, kuris perduotas Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai tolimesniam nagrinėjimui”, sako VMVT Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vyriausioji specialistė Violeta Šapokaitė.

Savigydos pramonės asociacijos vykdomasis direktorius Edvinas Butkus pastebi, kad VMVT perduota informacijos ir apie kitų panašių akivaizdžiai nelegalia veikla užsiimančių tinklalapių veiklą.
Ta proga Savigydos pramonės asociacija dar kartą perspėja visuomenę nepirkti jokių maisto papildų iš privačių asmenų arba prekybos agentų ir būti labai atsargiems, jei maisto papildai perkami internetu. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, daugiau nei 50 proc. internete parduodamų vaistų yra padirbti.

Vis dėlto perkant internetu, pirmiausia būtina įsitikinti, ar kokia nors internetinė svetainė veikia teisėtai ir ar jos siūlomi maisto papildai legalūs. Tokiose svetainėse turi būti aiškiai nurodyta, kam jos priklauso, taip pat aiškiai pateikiami jų savininkų rekvizitai ir kontaktai.

VMVT pernai nustatė, kad maisto papildai buvo nelegaliai platinami tinklapiuose koralinis.lt, vision.lt, amway-produkcija.blogspot.com, coral-club-lt.eu, papildupasaulis.lt, o keliuose kituose užfiksuoti maisto papildų reklamos pažeidimai.

E. Butkus pastebi, kad saugiausias ir daugeliu atvejų taupiausias būdas įsigyti reikiamų maisto papildų – pirkti juos vaistinėse, pasitarus su savo gydytoju arba vaistininku.

Ar maisto papildas yra legalus, vartotojai gali sužinoti Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos interneto svetainėje adresu  http://www.vvspt.lt/maistopapildai/. Be to, ar įmonė (fizinis ar juridinis asmuo) turi leidimą užsiimti maisto tvarkymo veikla, galima sužinoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos interneto svetainėje http://www.vet.lt.

„Savigydos pramonės asociacija ir toliau bendradarbiaus su valstybės institucijomis, siekdama, kad nelegali maisto papildų rinka būtų kuo labiau suvaržyta, kad būtų apsaugoti vartotojai, o visi legalių maisto papildų platintojai mokėtų mokesčius Lietuvos Respublikai”, sako E. Butkus.

SPA vienija Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių maisto papildų ir nereceptinių vaistinių preparatų gamintojus bei gamintojų atstovus Lietuvoje. Asociacijai priklauso dešimt bendrovių.

Grįžti į ankstesnį puslapį