MPGA nariams

Vitamino D nepakankamumas didina demencijos tikimybę

19 liepos, 2010

Mažai vitamino D organizme turintys pagyvenę žmonės labiau linkę susidurti su atminties ir mąstymo problemomis, teigia mokslininkai.

Didžiosios Britanijos, Italijos ir JAV mokslininkai ištyrė 850 italus, kuriems buvo 65 metai ar daugiau, ir nustatė, kad asmenims su ypač dideliu vitamino D nepakankamumu tikimybė patirti žymų bendrąjį kognityvinį nuosmukį buvo 60 procentų didesnė, taip pat 31 procentu didesnė tikimybė patirti protinio lankstumo problemas.

„Tai yra pirmasis tyrimas, nustatęs aiškų mažo vitamino D kiekio organizme ir kognityvinio nuosmukio ryšį”, sako tyrimo vadovas dr. David Llewellyn iš Ekseterio universiteto Didžiojoje Britanijoje. Tyrimas truko šešeris metus.

Laikoma, kad pasaulyje vienas milijardas žmonių turi nepakankamą vitamino D kiekį, tad dr. D. Llewellyn sako, kad per tyrimą gauti rezultatai „kelią tikrą susirūpinimą”. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Archives of Internal Medicine”, praneša Reuters.

Pasak mokslininko, „daug žadantis terapeutinis tikslas demencijos prevencijai” būtų tai, kad pagyvenę žmonės vartotų vitamino D papildus, ypač turint galvoje, kad jie yra nebrangūs, saugūs ir jau užsirekomendavę kaip padedantys apsisaugoti nuo kaulų lūžių.

Vitaminas D yra itin svarbus žmogaus sveikatai, kadangi jis padeda įsisavinti kaulams reikalingą kalcį, be to, kai kurie pastarojo meto tyrimai parodė, kad vitaminas D galbūt gali padėti apsisaugant nuo vėžio, arterijų ir reumatinių ligų bei tuberkuliozės.

Žmogaus oda vitaminą D sintetina tiesioginiuose saulės spinduliuose, tačiau vyresniojo amžiaus žmonės, ypač gyvenantys šiaurinėse platumose, retai gauna pakankamai saulės ir turi vartoti papildus, kad sukauptų pakankamą vitamino D kiekį.

Demencija arba senatvinė silpnaprotystė ištinka normalios psichikos žmogų. Tai yra klinikinis sindromas, kurio pagrindinis požymis yra mąstymo sutrikimas ir intelekto susilpnėjimas. Demencija pasaulyje serga vis daugiau žmonių, dažniausiai – Alzheimerio liga.

Dr. D. Llewellyn vadovaujama tyrėjų grupė mano, kad vitaminas D gali padėti apsaugoti smegenis dalyvaudamas susidarant nervų audiniams, palaikydamas kalcio kiekį organizme ir naikindamas beta amiloidus – baltymus, kurių sankaupos siejamos su Alzheimerio liga.

Grįžti į ankstesnį puslapį