MPGA nariams

Žuvis gali sumažinti mirštamumą nuo prostatos vėžio

8 spalio, 2010

Valgydami daug žuvies, vyrai galbūt nesumažins tikimybės susirgti prostatos vėžiu, tačiau tikimybė mirti nuo šios ligos gali sumažėti, nustatė Kanados mokslininkai.

Pasak tyrimo vadovo dr. Konrad M. Szymanski iš Monrealio McGillo universiteto sveikatos centro, Jungtinėse Amerikos Valstijose prostatos vėžys nustatomas vienam iš šešių vyrų, o kas šeštas tokių ligonių dėl šios ligos miršta.

„Mes nustatėme, kad kai jau ši liga diagnozuota, miršta perpus mažiau tų, kas valgo daug žuvies”, sako dr.  K. M. Szymanski. Pasak jo, žinoma apie keleriopą žuvies naudą žmogaus sveikatai, įskaitant sumažėjusią tikimybę susirgti širdies ligomis ar patirti insultą, tačiau buvo „šiek tiek neaišku”, ar žuvis gali padėti apsisaugoti nuo prostatos vėžio.

Mokslininkai išanalizavo 31 anksčiau atlikto tyrimo duomenis apie šimtus tūkstančius pacientų. Jų išvadas paskelbė žurnalas „American Journal of Clinical Nutrition”, praneša „Reuters Health”.

Apskritai mokslininkai nenustatė, kad vyrams valgant daug žuvies sumažėja tikimybė susirgti prostatos vėžiu.

Tačiau jie aptiko, kad daug žuvies valgiusiems ligoniams buvo mažesnė tikimybė, kad prostatos vėžys išplis iš prostatos liaukos ir išsivystys iki metastazių. Didelis žuvies vartojimas taip pat susietas su 63 procentais mažesne tikimybe mirti nuo prostatos vėžio

Kadangi apžvelgtieji tyrimai naudojo įvairias skaičiavimo metodikas, mokslininkai sako, kad nebuvo įmanoma nustatyti, kiek reikia valgyti žuvies, kad pasireikštų jos apsauginis poveikis.

Mokslininkai daro išvadą, kad vėžio vystymąsi stabdo žuvies taukai, turintys priešuždegiminių savybių.

Keli anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad omega-3 riebalų rūgštys ir žuvies taukų maisto papildai gali sulėtinti vėžio vystymąsi, sumažindami uždegimo procesą ir per kitus poveikio mechanizmus. Pastarojoje apžvalgoje nebuvo naudojami duomenys apie žuvies taukų maisto papildų vartojimą, taip pat apie tiriamųjų gyvenimo būdą, tad nežinoma, kiek tai galėjo turėti įtakos rezultatams.

Grįžti į ankstesnį puslapį