MPGA nariams

Danų tyrimas: resveratrolis skatina nutukusių žmonių medžiagų apykaitą

12 spalio, 2010

Kasdien vartodami vynuogėse ir raudonajame vyne esančią organinę medžiagą resveratrolį nutukę žmonės gali pagerinti medžiagų apykaitą, rodo Danijoje atliktas tyrimas.

Aarhus universiteto mokslininkai nustatė, kad resveratrolis pakeitė tam tikrų aktyvių medžiagų adipokinų gamybą iš žmogaus riebalų ląstelių, kartu sukurdami priešuždegiminį poveikį. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „International Journal of Obesity”, praneša nutraingredients.com.

Šis laboratorinis tyrimas laikomas pirmuoju, parodęs resveratrolio priešuždegiminį poveikį adipokinų išsiskyrimui ir sekrecijai žmogaus riebaluose.

Mokslininkai daro prielaidą, kad tokios mažos molekulės kaip resveratrolio turi teigiamo poveikio ir pagerina nutukusių žmonių medžiagų apykaitą. Kartu jie pažymi, kad tyrimo rezultatus reikia patikrinti atliekant bandymus su žmonėmis.

Anksčiau atliktieji tyrimai parodė, kad vynuogėse, raudonajame vyne, uogose ir žemės riešutuose esanti medžiaga resveratrolis gali turėti priešvėžinių ir priešuždegiminių savybių ir padėti širdžiai. Tačiau su žmonėmis tokių tyrimų nėra atlikta pakankamai.

Resveratrolis siejamas su vadinamuoju „Prancūzijos paradoksu” – gana riebų maistą valgantys, tačiau daug vyno išgeriantys prancūzai nėra nutukę ir palyginti retai serga širdies ligomis.

Grįžti į ankstesnį puslapį