MPGA nariams

Tyrimas: 96 proc. JAV dietologų patys vartoja maisto papildus

5 balandžio, 2012

JAV atliktas tyrimas parodė, kad 96 proc. mitybos specialistų patys vartoja maisto papildus – 74 proc. reguliariai, 22 proc. kartais arba sezoniškai. 97 proc. specialistų juos rekomenduoja ir savo pacientams.

Paklausti, kodėl renkasi maisto papildus patys, dažniausiai dietologai nurodė poreikį stiprinti kaulus (58 proc.), bendrai sveikatai palaikyti (53 proc.), nepilnavertei mitybai kompensuoti (42 proc.).

Tai yra ir pagrindinės priežastys, dėl kurių net 97 proc. šalies dietologų maisto papildus rekomenduoja ir savo pacientams (kaulams stiprinti – 70 proc., nepilnavertei mitybai kompensuoti – 67 proc., bendrai sveikatai palaikyti – 49 proc.).

Tyrimo organizatoriai sako, kad mintis atlikti mitybos specialistų apklausą kilo dėl viešojoje erdvėje vis dažniau kylančių ginčų, kai vienų institucijų atstovai gina nuomonę, jog visas reikalingas vertingąsias medžiagas žmogus gauna su maistu, o kiti, tame tarpe ir JAV Mitybos ir dietologijos akademija, oponuoja, kad maisto papildai mityboje yra svarbūs, nes gali padėti žmogui gauti vertingųjų medžiagų, kurių jis negauna su menkaverte mityba.

Tyrime dalyvavo 300 registruotų ir pacientus konsultuojančių JAV dietologų, kurių buvo klausiama ar pastaraisiais metais jie patys vartoja maisto papildus ir ar rekomenduoja juos savo pacientams. Didžioji dauguma mitybos specialistų teigė, jog patys vartoja maisto papildus, nors ir laikosi sveikos gyvensenos pagrindų – valgo subalansuotą maistą (96 proc.), valdo stresą (92 proc.), reguliariai lankosi pas sveikatos specialistus (86 proc.), sportuoja (83 proc.), kontroliuoja savo svorį (80 proc.), pakankamai išsimiega (72 proc.).

Paklausit, kokius maisto papildus vartoja patys, dažniausia JAV dietologai nurodė multivitaminus (juos naudoja 84 proc. specialistų), kalcį (63 proc.), omega-3 produktus (47 proc.), vitaminą D (43 proc.) ir vitaminą C (29 proc.).

JAV statistika rodo, kad maisto papildus vartoja daugiau nei pusė šalies gyventojų. Vyresni žmonės dažniau nei jaunesni, moterys dažniau nei vyrai, išsilavinę žmonės dažniau nei turintys žemesnį išsilavinimą.

Daugiau informacijos galima rasti šiuo adresu:

http://www.nutritionj.com/content/11/1/14/abstract

Grįžti į ankstesnį puslapį