MPGA nariams

Vitaminas D gali saugoti šlapimo pūslę nuo fibrozės

19 balandžio, 2013

Pakankamai vitamino D organizme sukaupusioms moterims yra žymiai mažesnė tikimybė, kad išsivystys šlapimo pūslės fibrozė, rodo naujas tyrimas.

Šlapimo pūslės fibrozės yra nepiktybiniai augliai, kurie dažnai yra skausmingi ir iššaukia kraujavimą menopauzės dar nepasiekusioms moterims, praneša  „HealthDay News”.

Tyrimą atliko JAV nacionalinis aplinkos sveikatos mokslų instituto mokslininkai. Buvo analizuojami 1996-1999 metais gauti duomenys apie kiek daugiau nei tūkstantį Vašingtone gyvenusių moterų, įskaitant duomenis apie vitamino D kiekį kraujyje.

Nustatyta, kad pakankamai vitamino D organizme turėjusioms moterims tikimybė susirgti šlapimo pūslės fibroze buvo 32 proc. mažesnė palyginti su moterimis, kurios vitamino D turėjo nepakankamai.

Žmogaus oda vitaminą D sintetina tiesioginiuose saulės spinduliuose, jo taip pat gaunama su maistu ir papildais.

Tirtosios moterys buvo užpildžiusios klausimyną apie tai, kiek jos būna gryname ore. Mokslininkai nustatė, kad daugiau nei valandą kasdien lauke praleidusioms moterims tikimybė, kad išsivystys šlapimo pūslės fibrozė, buvo 40 proc. mažesnė tiek baltosioms, tiek juodaodėms.

Nacionalinio instituto darbuotojai kartu su partneriais iš George Washington universiteto ir Pietų Karolinos medicinos universiteto maždaug prieš 20 metų tyrime dalyvavusias moteris dabar ištyrė ultragarsu, ieškodami fibrozės pėdsakų.

Tyrimo vadovė dr. Donna Baird pažymėjo, kad gautieji tyrimo rezultatai atitinka laboratorinių tyrimų duomenis, tačiau, anot jos, tyrimus reikia tęsti. Ji pati analogišką tyrimą dabr atlieka Detroite, o kita instituto darbuotoja dr. Darlene Dixon analizuoja tyrime dalyvavusių moterų, kurios buvo operuotos dėl fibrozės, audinių mėginius.

Mokslininkai teigia, kad beveik pusė visų išsivysčiusiose šalyse gyvenančių žmonių turi mažiau vitamino D nei optimalus kiekis, ir ši problema didėja, žmonėms vis daugiau laiko leidžiant  patalpose.

Vitamino D nepakankamumo simptomai yra raumenų skausmas, silpni kaulai, energijos trūkumas ir nuovargis, susilpnėjęs imunitetas, polinkis į depresiją ir nuotakų kaita, miego sutrikimai.

Mokslininkai nesutaria, kiek per dieną žmogus turi gauti vitamino D. Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, rekomenduojama vitamino D paros norma yra 5 mikrogramai, o Jungtinėse Amerikos Valstijose – nuo 5 iki 15 mikrogamų priklausomai nuo amžiaus grupės ir kitų faktorių.

Vitamino D turi riebiosios šaltųjų vandenų žuvys kaip lašišos, skumbrės ir silkės, taip pat žuvų taukai ir kiaušinio trynys.

Grįžti į ankstesnį puslapį