MPGA nariams

Lietuvos maisto papildų gamintojai galės tvirčiau žengti į Rytų rinkas

23 balandžio, 2013

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) sukūrus maisto papildų, eksportuojamų į trečiąsias šalis, pažymėjimų išdavimo tvarką, Lietuvos maisto papildų gamintojai tikisi padidinti eksportą į kaimynines Rytų valstybes.

„Įsigaliojus naujajai tvarkai, maisto papildų gamintojams bus lengviau įregistruoti produktus užsienyje. Tai paskatins Lietuvos įmones trečiosiose šalyse įregistruoti daugiau produktų, kad būtų galima didinti eksportą”, sako Maisto papildų gamintojų asociacijos valdybos narys Žilvinas Zeltinis. Jo vadovaujama UAB „NVT” yra viena aktyviausių maisto papildų eksportuotojų į Rytų valstybes.

Naujoji tvarka įsigaliojo 2013 m. kovo 29 d.. Iki tol  maisto papildų gamintojai kreipdavosi į įvairias  organizacijas – prekybos ir amatų rūmus, sertifikavimo centrus, konsultacines bendroves ir pan., kurios pagamintai produkcijai išduodavo laisvos prekybos pažymėjimus arba jų atitikmenis, teikdavo pažymas arba išvadas apie pagamintų produktų teisinį statusą Lietuvos rinkoje.

Tačiau kadangi nė vienai iš tokių organizacijų tokių pažymėjimų išdavimo funkcija nebuvo pavesta teisės aktais, kildavo klausimų tiek dėl tų dokumentų išdavimo teisėtumo, dokumentų teisinės galios ir jų pripažinimo kitose valstybėse.

Kaip pažymi Andrejus Rudanovas, TARK GRUNTE SUTKIENE medicinos, farmacijos bei maisto pramonės teisės ekspertas, naujoji tvarka įnešė teisinį aiškumą, verslo subjektams suteikė užtikrintumo.

Įsisenėjusi problema buvo išspręsta, patvirtinus Valstybines maisto ir veterinarijos teritorines tarnybas kaip institucijas, kurios išduoda maisto papildų, eksportuojamų į trečiąsias šalis, pažymėjimus. Išduodami pažymėjimai yra viešojo administravimo subjektų oficialūs sprendimai, kurie pripažįstami trečiosiose valstybėse pagal tarptautines bendradarbiavimo sutartis.

Maisto papildų, eksportuojamų į trečiąsias šalis, pažymėjimų išdavimo tvarkos aprašo idėja buvo brandinama porą metų. Verslo subjektai prie jos vis grįždavo, kai trečiose valstybėse vėl ir vėl nepripažindavo jų turimų maisto papildų išleidimo į rinką dokumentų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba operatyviai atsiliepė į Maisto papildų gamintojų asociacijos pasiūlymą sukurti naująją tvarką , kuri patvirtinta VMVT direktoriaus įsakymu.

Anot A.Rudanovo, maisto papildų, eksportuojamų į trečiąsias šalis, pažymėjimų išdavimo tvarkos aprašo sukūrimas yra vienas iš dalykiško valstybės institucijos bei socialiai atsakingo verslo bendradarbiavimo pavyzdžių.

Nuo 2006 metų veikianti Maisto papildų gamintojų asociacija vienija vienuolika 11 bendrovių.

Grįžti į ankstesnį puslapį